Какво е ксилитол и какви са ползите от него?

0
Това е подсладител, който съдържа 40% по-малко калории от захарта и намалява вероятността от появата на кариес от 30% на 85%.
Това е подсладител, който съдържа 40% по-малко калории от захарта и намалява вероятността от появата на кариес от 30% на 85%.

Ксилитолът е естествен подсладител

Той се добавя към широка гама от продукти за защита на зъбите от кариес и като заместител на захарта. Знаете ли, че той присъства в кората на дърветата и растенията? Също така в някои плодове и зеленчуци като сливи, ягоди и карфиол. Освен това нашето собствено тяло произвежда ксилитол, макар и в много малки количества, пише Actualno.com

Ксилитолът може да прилича на захар, защото има подобен вкус. Разликата между тези два подсладителя е, че за разлика от захарта, ксилитолът не причинява кариес, така че не е вреден за зъбите.

Това е подсладител, който съдържа 40% по-малко калории от захарта и намалява вероятността от появата на кариес от 30% на 85%.

Запознайте се с всичките му предимства!

Този подсладител е използван за приготвяне на напитки, бонбони и дъвки, които не съдържат захар.

Предимства на ксилитол

Рафинираната захар съдържа ненужни калории и вещества, които в крайна сметка могат да увредят тялото ни. Въпреки това има и други много по-здравословни нейни заместители, включително ксилитол, сироп от агаве или захар от панела.

По този повод пристъпваме към анализиране на полезните за здравето свойства на ксилитола:

1. Укрепва имунната система

Ксилитолът повишава активността на белите кръвни клетки. По този начин укрепва имунната ни система и ни предпазва от появата на бактериални заболявания.

2. Увеличава костната плътност

Многобройни скорошни проучвания твърдят, че този подсладител увеличава костното и минералното съдържание, като по този начин намалява шансовете за заболяване от остеопороза.

3. Препоръчва се за диабетици

Ксилитолът се препоръчва напълно за хора с диабет. Тъй като не съдържа фруктоза, той не влияе върху нивата на кръвната глюкоза и инсулин.

4. Предотвратява кухини и инфекции в устата

Кариесът се образува чрез бактерии в устата. Те "перфорират" зъбите и ако не бъдат лекувани навреме, могат да причинят падането им.

Ксилитолът не само не причинява кариеси, но и ги предотвратява. Той колабира бактериите и им пречи да абсорбират глюкозата. По този начин предотвратява развитието на бактерии.

5. Забавя стареенето на кожата

Доказано е, че ксилитолът увеличава производството на колаген. Колагенът е вид протеин, който произвеждаме сами и който осигурява по-голяма устойчивост, еластичност и регенерация на тъканите. По този начин предотвратява образуването на бръчки и ни позволява да покажем много по-млада кожа.

6. Предотвратява случаите на отит

Вече обсъдихме антибактериалните свойства на ксилитола. По този начин също ни помага да се предпазим от ушни инфекции.

7. Използването на дъвки с ксилитол може да бъде ефективно в борбата с лошия дъх. Те също така спомагат за увеличаване на слюноотделянето, което благоприятства елиминирането на бактериите. Важно е да се има предвид, че резултатите от дъвката не са заместител на миенето на зъбите. Изплакванията, съдържащи ксилитол в концентрация най-малко 3,3% също помагат за предотвратяване на кариес и осигуряват приятно усещане за свежест, както и пастите за зъби с минимална концентрация от 10% ксилитол.

Ето 7 предимства, които го правят идеалният заместител на захарта.

А вие, опитахте ли го вече?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Не ви казват, че
    При поглъщане от хора във високи дози, ксилитол и други полиоли могат да причинят стомашно-чревен дискомфорт, включително метеоризъм, диария и синдром на раздразнените черва (вижте Метаболизъм по-горе); някои хора изпитват неблагоприятните ефекти при по-ниски дози. Ксилитолът има по-нисък праг на лаксация от някои захарни алкохоли, но се понася по-лесно от манитола и сорбитола. Повишената консумация на ксилитол може да увеличи екскрецията на оксалат, калций и фосфат в урината (наречени съответно оксалурия, калциурия и фосфатурия). Това са известни рискови фактори за бъбречно-каменна болест, но въпреки това, ксилитолът не е свързан с бъбречно заболяване при хората. Ксилитолът отравя кучета. Поглъщането на 100 милиграма ксилитол на килограм телесно тегло (mg/kg т.т.) кара кучетата да изпитват дозозависимо освобождаване на инсулин; в зависимост от дозата може да доведе до животозастрашаваща хипогликемия. Хипогликемичните симптоми на токсичност на ксилитол могат да възникнат 30 до 60 минути след поглъщане. Повръщането е често срещан първи симптом, който може да бъде последван от умора и атаксия. При дози над 500 mg/kg т.т. е вероятно чернодробна недостатъчност и може да доведе до коагулопатии като дисеминирана интраваскуларна коагулация. Ксилитолът е безопасен за котки, макаци резус, коне и плъхове. Котките могат да понасят поглъщане на дози ксилитол от 1000 mg/kg т.т..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари