Изграждането на интермодален терминал в Русе е приоритетен проект

1
Преценяват за ОВОС на изграждането на интермодалния терминал в Русе
Преценяват за ОВОС на изграждането на интермодалния терминал в Русе Снимка: ТОП НОВИНИ

ДП „Национална компания железопътна инфраструктура” съобщи на заинтересованите физически и юридически лица за представена информация за обществен достъп за преценка необходимост от Оценка на въздействието върху околната среда за „Изграждане на интермодален терминал в Северен централен район на планиране в България- Русе”.

Заинтересованите лица могат да изразят становище до края на юли в Община Русе отдел „Екология“, информират още от НКЖИ.

Припомняме, че вече са извършени предпроектни проучвания, чрез които са определени няколко варианта за местоположението на терминала. Отчетено бе, че най-удачна е "Площадка C" - на територия на бившата разпределителна гара Русе изток. По този начин терминалът изцяло ще се вмести в границите на терен собственост на ДП "НКЖИ", ще има пряк достъп до всички ж.п. направления и изграден пътен подход до самия терминал. Оказа се обаче, че съществуващата ж.п. връзка с Дунав мост и гара Русе север е демонтирана.

Вече е изготвено и изпратено уведомление до националните администрации, местните институции и експлоатационните дружества за инвестиционното предложение за изграждане на терминала в съответствие с нормативните регулации. До края на месеца трябва да излязат и справките от Министерство на културата и Регионален исторически музей - Русе за евентуалното наличие на обекти, предмет на археологическо-културно наследство и необходимостта от предварително теренно археологичко проучване.

Самото изграждане на интермодалния терминал е включено в приоритетния списък с проекти за финансиране по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура".

По предварителни разчети, то трябва да се случи между 2016 и 2018 г. Индикативната инвестиционна стойност е 43 млн. лв.

По предварителни разчети той ще е с максимален капацитет 115 200 TEU (мерна единица за товари, равна на обема на един 20-футов контейнер), с дължина 992 м., широчина 128 м., обща площ на пътните настилки 80 093 кв. м., обща дължина на железния път 7 420 м. и обща площ 12.4 ха.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари