Избягало куче създаде напрежение между русенец и Общинския приют

1
Николай Иванов разказа историята на своето 7-месечно куче, завършила с фактура за близо 400 лева
Николай Иванов разказа историята на своето 7-месечно куче, завършила с фактура за близо 400 лева

Николай Иванов разказа историята на своето 7-месечно куче, завършила с фактура за близо 400 лева

Избягал домашен любимец създаде напрежение между мъжа, който го е отглеждал, и Общинския приют за безстопанствени животни в Русе. Макар и частен случай, той поставя въпросите за правата и задълженията на стопаните на кучетата и на Общинския приют, които е добре да се знаят, за да не се стига до неприятни ситуации.

Николай Иванов разказа историята на своето 7-месечно куче, завършила с фактура за близо 400 лв. Животното е избягало и след издирване, става ясно, че е прибрано в приюта. Мъжът признава, че е нередовен – кучето няма паспорт, нито чип, но успява да си го вземе обратно, след като в приюта са извършили необходимите от закона действия, предаде Русе Медиа.

Дни по-късно русенецът установява, че животното е болно, а според ветеринарния лекар се е заразило в приюта. Николай Иванов отново отива в институцията, откъдето предлагат да се заемат с лечението с помощта на фондация, която финансира такава дейност. Когато отива да си го прибере, се оказва, че дължи пари.

„Искат ми 380 лв. за лечението, а аз нямам вина, че са го заразили. Държат ми кучето незаконно и не ми го връщат“, казва мъжът. По думите му, от приюта са го карали да подпише, че се отказва от кучето, а той не е съгласен. Викана е била и полиция.

Управителят на приюта Жени Попова обясни, че такива недоразумения и казуси идват от незнанието и липсата на регистрация на домашните животни от собствениците по надлежния законов ред. Кучетата трябва да имат задължително микрочип и син международен паспорт, за да може да докажат собственост. В случая кучето няма нито едно от тези неща и затова се води безстопанствено и собственост на общината. То е било кастрирано и ваксинирано, като му е сложен чип на името на общината и снимката му е качена за осиновяване. На следващия ден идва Николай Иванов, който претендира, че е негов собственик и вече законно го осиновява от 19 юли.

„На 21 юли то идва отново в приюта с признаци за заболяване, а на 22 юли е настанено в клиника, тъй като ние не можем да се справим с някои тежки инфекциозни заболявания. Съгласувано е със собственика, че ще влезе в клиника, казал е, че не може да поеме разходите и иска да се откаже от кучето, но не попълва декларация за изоставяне. Кучето до 31 юли в клиника, след което се връща здраво при нас. Тогава той идва да си го вземе“, разказа хронологията Жени Попова.

Според Общинската наредба 16 грижата в приюта за загубени кучета с доказан стопанин се заплаща по 5 лв. на ден. След като мъжът плати, може да си получи кучето. Колкото до сметката от клиниката, тя е поета от партньорска фондация, тъй като приютът няма как да заплати лечението на тежки случаи от бюджета си. Там собственикът на кучето трябва да оправи сметките си с фондацията, която е платила, обясни Жени Попова.

Управителят на Общинския приют отново припомни правилата относно домашните кучета.

„Всяко едно животно, което е влязло в приюта по сигнал на граждани, ние първо го проверяваме за регистрация. Ако не е регистрирано и няма собственик, то се води безстопанствено и е собственост на Община Русе. Ако е здраво, го кастрираме, ваксинираме против бяс и му поставяме микрочип, след което може да бъде осиновено. Ако си има чип, се опитваме да се свържем по телефон със собственика да го уведомим. Там има други проблеми – често чипът е поставен, но не е вкаран в електронната система и не можем да открием собственик. Това е било задължение на ветеринарния лекар, който е поставял микрочипа. Или пък телефонният номер не е активен, сменен, не е записан. Тогава също е казус. Ако има адрес, пишем писмо, и в 7-дневен срок от получаване на уведомлението, ако не се е явил собственикът, кучето остава в управление и собственост на Община Русе. И отново имаме право да се разпореждаме като собственост на приюта и да му търсим нов собственик“, каза Попова.

Лекарят на приюта на свой ред припомни, че след като се вземе куче, собственикът му е задължен в 7-дневен срок да отиде при ветеринарен лекар за ваксиниране и чипиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Некучкар
    Абе нямате ли с кво да си играете.
  • 2
    4
    Прпуснала е
    "Кучетата трябва да имат задължително микрочип и син международен паспорт," --, плюс Американска виза !!
  • 6
    3
    Някой....
    За това, че е нередовен - две мнения няма. Че е искал да мине "метър" с това да не плаща за лечение, което са направили, него оправдавам. Но знам едно за този приют и за тази госпожа Попова.... колко добре играят с тази организация, само не ми е ясно защо не я споменават... да се проучи какво прави с кучетата.... Вземал съм кученца за осиновяване от приюта. Уж ваксинирани, здрави... след 1 седмица се разболяват с парвовироза, и в клиниката, където ни препоръчаха да отидем, ни казаха 700 лв на куче или се отказвате от тях. Та има много да се говори за този приют и как крадът и перат едни пари от Германско-Бъларската фондация за живтони ...
  • 10
    2
    Русенец
    Хайде , само тарикати, плащай си , недей чака на готово !
  • 14
    1
    Калоян
    Абсолютно безхаберен стопанин... не му давайте помияра, направо да му натресат глоба, че не е чипирано и с надлежни документи
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари