Избират вариант за трасето на скоростния път Русе - Свиленград

3
До 9 месеца трябва да има избран вариант за трасето на скоростния път Русе - Свиленград
До 9 месеца трябва да има избран вариант за трасето на скоростния път Русе - Свиленград

До 9 месеца трябва да има избран вариант за трасето на скоростния път Русе - Свиленград, каза в старопрестолния град министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, пише 24 Часа.

"Ще започнем прироритетно Русе - Търново като участък. Избраният изпълнител, който трябва да предложи най-доброто проектно решение, трябва да избере между 9 варианта, защото теренът е тежък. Особено при Бяла, трябва да бъде избран вариант, който да е с минимални наклони, защото те също създават предпоставки за ПТП. До 9 месеца ние трябва да имаме не само избран вариант, но и трябва да бъде направено идейно проектиране и парцеларен план, който ще ни е много важен, за да можем в последствие да направим и отчуждителни процедури", обясни Павлова.

Според нея, проектът ще бъде направен така, че да позволява да бъде изграждан на етапи, защото няма как цялото направление да бъде затворено едновременно. Приоритетен ще бъде участъка, който е около Бяла, тъй като там има най-много тежки инциденти.

Министър Павлова потвърди в Търново, че доизграждането на магистрала "Хемус" е изключителен приоритет за правителството. "Факт е, че при правителството Орешарски тя беше изцяло извадена от европейското финансиране, ние я върнахме и тя сега фигурира отново в новата оперативна програма "Транспорт" с идеята , че когато вече имаме избрани всички изпълнители за доизграждането на магистрала "Струма", с остатъчния ресурс да се финансира поне частично първия участък от Хемус, за който вече сме в процедура по избор на изпълнител от Ябланица до разклона Плевен-Ловеч", каза министър Павлова. Тя изрази надежда още следващата година да стартира процедура за следващите 85 км до Велико Търново, които ще се започнат с бюджетно финансиране. "Вече имаме предложение и от Световна банка за дългосрочно кредитиране при изключително добри условия, имаме разговори и с Европейската инвестиционна банка. Така че аз съм убедена, че усилията, които правителството полага за борбата със сивата икономика и за увеличаване на приходите в бюджета, създават предпоставки ние да можем да обмисляме такова дългосрочно кредитиране", каза Павлова.

Тя обясни, че се работи и за промяна на системата за плащане за пътища, която трябва да замени сегашната винетна система. Реалистичният вариант е тя да заработи от 2018 г."За леките коли ще останат винетките, но за тежкотоварния и транзитния трафик над 3.5 т , тази система вече ще бъде на изминато растояние. Въвеждането на тази система ще ни даде възможност за сериозно увеличение в приходите, всъщност това кредитиране да не обременява държавния бюджет, а да бъде за сметка на увеличените приходи от такси, които ние ще събираме за използването на пътищата", допълни Лиляна Павлова.

С магистралите, които довършваме тази година - "СТрума" и "Марица" и останалите направления, които правим, правителствата Борисов 1 и 2 вече имаме допълнителни нови 300 км магистрали и над 2000 километра обновени и реконструирани пътища, отчете министърът.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари