Иван Шишков: За мен на първо място стои строежът на магистрала от Русе до Маказа

3
Това е ключов европейски коридор, допълва регионалният министър
Това е ключов европейски коридор, допълва регионалният министър Снимка: БГНЕС

Публикуваме интервю с регионалния министър Иван Шишков, споделено в Марица:

- Г-н министър, вотът за кабинет „Габровски“ не мина. Чакахте ли с облекчение да ви сменят или просто продължавате работа?

- Имаме толкова много работа, че просто продължаваме, докато парламент или президент не решат друго. Нищо повече. Проблемите и спешните задачи не позволяват и половин ден почивка.

- Кои са най-спешните задачи в национален мащаб, защото всеки българин пътува и вероятно има своите виждания по темата?

- Много е трудно да определя най-спешните сред спешните. Първо, трябва да се проектират всички магистрали, защото те не са проектирани и съответно няма как да бъдат построени. Естествено, не сме направили сметката по кой начин ще бъде инвестирано в тях. Това е работа на политиците, но аз вече отворих темата част от магистралите да бъдат дадени на концесия. Веднъж, това ще даде възможност в рамките на 8 до 10 години да бъдат построени всички магистрали, което означава свързаност на цялата страна. Второ, ще се освободят пари за социални дейности. Но това е тема на политиците. Другият голям проблем е ВиК секторът, който също е към министерството. За него не се говори много и ще ви кажа защо - под земята е и не се вижда.

- Не точно, защото има всекидневни репортажи за села без вода в България, буквално веднъж в месеца виждат такава на някои места?

- Така е. Но повярвайте, проблемите с ВиК структурата са не по-малко от тези с пътищата. Държавата трябва да инвестира в сектора, иначе цената на водата в един момент ще стане непоносима висока, за да може да бъде направена реконструкция на ВиК мрежите. Тук има и социален момент. Затова казвам, че държавата трябва да поеме отговорност изцяло. Все пак цената на водата е от изключително обществено значение.

- Колко пари трябват за завършването на всички магистрали и включва ли в това понятие и АМ „Черно море“, освен завършване на „Хемус“ и „Струма“?

- Общата сметка е около 20 милиарда лева. Включва „Черно море“. Говорим още да скоростно трасе от Видин през Петрохан, около 70 километра по-късо от това в момента. Добавям още магистрала „Рила“ - това е връзката между „Тракия“ и „Струма“, като трябва да достигне до границата със Северна Македония. И не на последно място, за мен на първо даже - магистрала от Русе до Маказа. Това е ключов европейски коридор, който до момента, за съжаление, се коментираше само до Велико Търново. Аз непрекъснато обръщам внимание на политиците, че магистралата трябва да стигне ГКПП „Маказа“.

- Къде ще премине през Балкана?

- През Прохода на Републиката, има вече идеен проект, който включва малък тунел. Тази магистрала освен че ще свърже две граници, ще пресече три други магистрали - „Хемус“, „Тракия“ и „Марица“. Разбирате колко важно е това за регионите. Това ще бъде гръбнакът на всички магистрали и връзка север-юг.

- Звучи перфектно, но кога е реалистично да бъде направена?

- В рамките на 6-7 години. Затова казах в началото, че всички магистрали могат да бъдат завършени до 8-10 години. Но! Подчертавам, ако веднага започне тяхното проектиране и работа по финансиране. Иначе след 10 години ще живеем така, както живеехме преди 20.

- Къде ще минава АМ „Рила“, че ми стана интересно, логично е да повтаря трасето на пътя Самоков-Дупница?

- Това са пътищата Ихтиман-Самоков и Самоков-Дупница, но не в рамките на сегашните трасета. Ще бъде напълно самостоятелно, дали магистрала, дали скоростен път, въпрос на решение и анализ на движението. Връзката обаче е важна. Първо, представлява далечен обход на София, второ, пак свързва две магистрали.

- Път под прохода Петрохан ще промени ли плановете за цялото трасе Видин-Ботевград, което е започнато, но не и проектирано на 100 процента?

- Започнато е и ще бъде завършено, независимо дали са били избрани най-удачните варианти. Но за мен е задължително да име трасе и под Петрохан, което тръгва директно от Монтана на юг и излиза на магистрала „Европа“, а оттам има бърза връзка със „Струма“. Представете си колко по-малко движение ще има в такъв случай на обхода за София. Ще допринесе и за екологията, защото се пестят доста километри. Важно е още, защото без път под Петрохан скоростният път от Видин до Ботевград ще натовари допълнително точно тази част от „Хемус“, която и сега е претоварена. Тоест, ще дам пример с „Тракия“, която до разклонението с „Марица“ вече ни стана тясна. Ако не искаме това да се повтаря и на „Хемус“, е нужен път под Петрохан .

- Добре, кога ще бъде сложен край на този изключителен срам - магистрала „Хемус“ още да не е проектирана на 100%, при условие че Тодор Живков удря първа копка през 1974 година?

- Хубав въпрос! Това говоря 4 месеца като министър, а и преди това като заместник - ние нямаме проектна готовност. Вече имаме ясна концепция за проблемите при определени лотове. Най-вероятно в рамките на половин година да ги изчистим и да продължаваме към тяхното одобрение. Следва отчуждаване и Подробен устройствен план. При различните лотове сме на различни етапи, но добър, бърз срок е след година, година и половина да имаме разрешения за строеж.

- И кога шофьорът ще запали колата от София и ще стигне до Варна, задължително, без чакане за митичните ремонт на ремонта на поредния тунел?

- Още 4 години след разрешения за строеж. Тоест още 5 години и половина до пълно завършване.

- Оптимистичен вариант на строителство - от 1974 до 2028-а година. То не е смешно, ама си вървим към един човешки живот?

- Така е. Нека политиците си признаят къде са бъркали, кой е виновен и кога щяха да бъдат построени магистралите. Защото по този начин, който виждахме, това нямаше да стане никога. И нека политиците вземат най-после решението, иначе и след 30 години ще си говорим в тази сграда същото. А междувременно ще сме построили 200-300 километра и прерязали доста лентички. Но пък тези магистрали, които вече имаме, ще бъдат амортизирани.

- Последни въпроси, изцяло към Пловдив и региона. Кога човек ще може да завърти пълна обиколка на едно ново околовръстно с 4 платна. Знам, че темата не е само към вас?

- Околовръстното на Пловдив беше ремонтирано преди време, но не и разширено. Много градове искат подобни обходи, а е добре да се дадат повече пари, но да са смислени. Не да се дават пари за реконструкция на пътища, които после не могат да поемат движението. Пловдив е емблема по темата. Трябва да бъде направено с 4 ленти.

- Кога и с какви пари?

- От началото това говорим - няма проекти, няма концепция и яснота как да бъде финансирано всичко това. Ако част от магистралите бъдат дадени на концесия, ще останат пари за такъв тип пътища.

- Кой трябва да изготви този проект?

- Лесно е да го инициира министерството, естествено, с участието на Общината. Но виждате пример със София, където околовръстното още не е завършено след 8 години обещания и голямо говорене. Същото вероятно се повтаря и в Пловдив.

- Запознат ли сте с проекта „Въча“ за снабдяване на Пловдив и региона с вода?

- Да, още повече имаше въпроси на парламентарен контрол. Изготвя се анализ. Запознат съм и с проблемите с водата на Брестовица. Пак казвам, може да направим карта с точки на проблемните места по отношение на водата. Няма да са малко.

- Реален ли е скоростен път Асеновград-Смолян с 4 ленти?

- Голямо е говоренето и там. За мен реално е да бъде повторено решението на пътя от Симитли към Банско, където има на места 3 ленти, за да се изпреварва в едната или другата посока. Предвид тежкия релеф това е удачен вариант.

Иван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по „Архитектура“ през 1990 във ВИАС София. Работил е като проектант в „Интерпроект“ и „Софпроект“. В периода 1992 г.-2000 г. е заемал длъжността на главен архитект на Община Драгоман, от 2002 г. до 2008 г. е главен архитект на район „Банкя“ в Столичната община (СО), а от 2008 г. до 2021 г. заема същата длъжност в район „Триадица“-СО. По време на двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев през 2021 година, е съветник и заместник-министър в МРРБ. До назначаването му за министър на регионалното развитие и благоустройството работи като архитект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари