Иван Костов: Накараха ме насила да стана лидер на СДС

0
Краят на прехода у нас ще настъпи, когато се постигне върховенство на закона
Краят на прехода у нас ще настъпи, когато се постигне върховенство на закона Снимка: БГНЕС

Краят на прехода у нас ще настъпи, когато се постигне върховенство на закона

На 26 септември в зала 3 на НДК ще бъде представена новата книга на Иван Костовпремиер на България в периода 1997 – 2001 година. Озаглавена е "Политиката отвътре".

"Политиката отвътре не е като политиката отвън. Показва се само това, което обществото би искало да види. Вътре са истинските мотиви и двигатели. Опитал съм се да не разгледам личностни конфликти или характеристики. Сред мотивите ми да я напиша е, че много хора  влизат в политиката и стават министри, заместник-министри и депутати, без да имат политическо минало и битие. Те не знаят какво е политиката. Идеята ми е да се опитам да им покажа какво точно е тя. Според мен, влизащите в политиката не са наясно какво се очаква от тях, не знаят, че ще носят отговорност и ще правят трудни избори. Истинската политика  е внимателно фокусирано усилие върху събития, на които може да се въздейства. Хората, които са тръгнали да се занимават с това, трябва да го знаят. Ако не могат да издържат изпитанието, трябва да могат да се оттеглят", посочи Костов. 

Тежки неща трябваше да се понасят, призна бившият премиер

Мотивите на хората да участват в политиката са различни – кариеристични подбуди, израстване до някакви позиции в обществото, дори забогатяване и злоупотреба с власт, обясни авторът. 

Хората имаха респект, но не и страх от мен, каза Костов. 

"Никого не съм преследвал и санкционирал. Накараха ме насила да стана лидер на СДС. Аз никога не съм имал желание. Бях си експерт, който се занимава с икономика и иска да помогне на политическата сила със своята експертиза", каза той пред БНР.

Елитът на комунистическия режим разбира от битки , психически атаки и издевателства върху хората, отбеляза той. 

"Те знаят как да бранят властта. Бяха политически организирани. Мощното въздействие на медиите, които бяха в техни ръце, също оказваше влияние. Нямахме представа как се брани една многопартийна демокрация", заяви Иван Костов

"През 1997 година имаше проблясъци в някои хора. През цялото време бяхме по-слаби от посткомунистическата общност, която саботираше прехода, а и все още го прави. Преходът още не е завършил. Неговият край ще дойде, когато се постигне една от основните ценности на ЕС - върховенството на закона. Ако го няма това върховенство, дори да има многопартийна демокрация, тя се изражда. Необходимо е гражданското общество да стане по-голямо от посткомунистическата общност", заяви той. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Nmko
    Като си куха лейка къде си тръгнал,насила ли краде и яде, идиот.Децата ти ще плащат ......
  • 3
    3
    Колко хора от нас
    са готови да направят такава жертва ?
  • 2
    2
    Аз пък да
    Тиебапуткатамайнагнусенкрадливмангал!
  • 2
    1
    неразбрал
    горкият. дърпал се, не щял, но накрая кандисал. ishit и приказки за вярващи...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари