Иван Иванов: Цялата държава е заложник на имунитета на Борисов

0
ПП-ДБ се унижават да пазят лидера на ГЕРБ
ПП-ДБ се унижават да пазят лидера на ГЕРБ Снимка: Bulgaria ON AIR

ПП-ДБ се унижават да пазят лидера на ГЕРБ

„Решението на БСП да не влизаме в предварителни разговори е най-малкото, защото към днешна дата нямаме никакъв проект, който да може да се обсъжда. Ще направим нашите предложения и ще проведем съответните разговори в момента, в който бъде внесен проект за изменение на Конституцията. Виждате, че разговорите в момента се водят очевидно някъде другаде и не по начин, който българските граждани очакват. Уж нещата се правят открито и прозрачно, а всъщност се правят на закрито с неясна посока и правила – нашето виждане е, че това е поредната „сглобка“ и е обида към българските граждани“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Иван Иванов в ефира на Bulgaria On Air.

Социалистът определи комуникацията между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС по темата като странна и посочи, че към момента няма официален проект, а всичко е една фикция. Той изрази съмнение дали изобщо ще се стигне до конституционна реформа: „Като гледам как се развива комуникацията между коалиционните партньори и ДПС, ми се струва, че няма да стигне до финала, който те очакват“.

Той коментира и предложението на БСП да бъде гласувано в зала свалянето на имунитета на Бойко Борисов, което бе отхвърлено от мнозинството в парламента: „Цялата държава в момента е заложник на имунитета на Бойко Борисов. Всички го пазят. Ние направихме предложение да се разгледа в зала свалянето на имунитета му, предложение, което сме направили преди повече от 3 седмици. Нищо не пречи на Борисов сам да свали имунитета си, или Народното събрание да гласува, съгласно нашето предложение – нека да има един прозрачен, справедлив процес и да се изясни има ли извършено престъпление от страна на Борисов“, призова Иван Иванов и посочи, че унижението, което претърпяват ПП-ДБ, пазейки имунитета на Борисов, се отразява не само върху тях, но и върху цялата държава, която се превръща в заложник на Борисов и неговия имунитет.

Социалистът посочи, че е логично ПП-ДБ да подкрепят сега и веднага свалянето му, без да се чака решението на комисия, която има безпрецедентно дълъг срок: „Предполагам, че той ще бъде удължен, за да крепи коалицията, която явно ще се разпадне в един момент заради това. Но най-правилното решение и за Борисов, ако е сигурен, че няма никакви нарушения, е да се яви пред съда и той да реши“, каза Иванов.

По отношение на бюджета, предложен от Асен Василев, социалистът заяви, че БСП няма да го подкрепи, защото той не отразява реалностите, обедняването, инфлацията, която да бъде компенсирана: „Не бяха приети нашите предложения за увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли – това ние ще го предложим, както и куп други предложения, свързани със социалните плащания, които трябва да бъдат буфер на това обедняване на българските граждани“, каза Иванов и припомни, че в момента се изпълняват политики, заложени от кабинета „Петков“, чийто автор е БСП: „Ние бяхме стожерът, а сега тези социални политики ги няма“, допълни той и посочи, че според разчетите на социалистите дефицитът трябва да е 4%, така че да не се правят прекомерни разходи, но и да се покрият очакванията на най-уязвимите граждани за увеличаване на доходите им“.

Той посочи, че 3% дефицит е фиксация, а в момента страната не е готова за влизане в Еврозоната и това не трябва да става за сметка на българските граждани: „Нека да се влезе в един нормален режим на работа, почти двугодишното управление на служебните кабинети до голяма степен доведе и до това състояние на бюджетната политика. Голямата грешка беше, че не се внесе бюджет в края на миналата година“, каза Иван Иванов.

„Новият бюджет трябва да действа от 1 август. За 4 месеца да се правят бюджетни еквилибристики, за да се опитваме да влезем в Еврозоната, ще бъде трудно и мисля, че Асен Василев го разбира. Да го правим, само за да влезем в Еврозоната, е безсмислено“, посочи народният представител от „БСП за България“.

„Единствените, които защитават правата и интересите на гражданите, са Българската социалистическа партия. Нека се види кой действително е авторът и двигателят на социалните политики и кой е този, който си приписва подобна дейност“, каза Иванов и посочи опитите на ПП да изземват идеите и постиженията на БСП в социалната политика и допълни, че заложеното в бюджета не води до увеличение на доходите на хората, но предложенията на БСП ще са именно в тази посока.

По отношение на министъра на отбраната Тодор Тагарев, социалистът посочи опасенията на БСП, че той води България към въвличане във войната, а утре по искане на социалистите той ще бъде изслушан в парламентарна зала, където да обясни неговите намерения за предоставяне на военна помощ на Украйна. Иванов отново припомни категоричната позиция на БСП за ненамеса във войната и постигане на мир чрез дипломатически преговори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари