Корнелия Нинова: ПП-ДБ предадоха избирателите си и спасиха Борисов

1
Цялата държава е заложник на имунитета на Бойко Борисов
Цялата държава е заложник на имунитета на Бойко Борисов Снимка: bTV

Цялата държава е заложник на имунитета на Бойко Борисов

„Бюджетът на Асен Василев е антисоциален, защото замразява доходите при условия на повишаващи се цени на вода, ток, газ. Това означава повече бедност и неравенства.”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV.

В предаването „Тази сутрин” тя обяви, че социалистите ще направят предложения по бюджета, едно от които е минималната работна заплата да се увеличи от 1 юли и да стане 50% от средната. Към момента това е 900 лв. „Този механизъм е наша победа от миналото Народно събрание, 43 пъти го внасяхме, докато не се приеме”, припомни Нинова.

Лидерът на БСП посочи 3 проблема в бюджета: „Първият е, че Асен Василев предвижда приходи, които най-вероятно няма да дойдат. Това означава, че трябва да се режат разходи за болници, за училища и за каквото друго решат.”

Корнелия Нинова обясни, че вероятно парите по Плана за възстановяване и устойчивост няма да дойдат тази година, тъй като Народното събрание не е приело 10 от 13-те закона, които са необходими, за да получим тези средства. Тя обърна внимание, че има и спор за парите от БЕХ – около милиард - тоест 2 милиарда са под въпрос, но са разчетени като приходи.

Според нея вторият проблем е фиксацията в 3% дефицит, за да влезем сега и веднага в Еврозоната, което означава допълнително рязане на разходи, и третият е замразяването на доходите, бедността и неравенствата.

„Ние предлагаме решение на тези три проблема и ще внесем алтернативен бюджет, който правим вече няколко години”, подчерта Нинова.

Какво предлага БСП:

1. Спешно приемане на десетте закона, за да дойдат парите по ПВУ за модернизация на България.

2. Дефицитът, вместо 3%, да бъде 4%, което означава 1,6 милиарда лв. повече приходи на годишна база.

„Тук е големият спор, заради влизането в Еврозоната сега и веднага. Планът на Асен Василев предвижда този дефицит и стягане на коланите, но не решава проблема с инфлацията – неговата инфлация е повече от 6% - т.е. няма да изпълним този критерий за Еврозоната”, коментира Нинова, като подчерта, че 11 държави в ЕС са с дефицит над 3%, сред които Франция, Германия, Испания, Италия, Гърция, а дълговете им са над 100% от БВП, докато на България е 24%.

3. Допълнителният приход от 1,6 милиарда да бъде разпределен справедливо: майчинството за втората година да бъде равно на минималната заплата, безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст, увеличение на детските надбавки и еднократната помощ за раждане на дете; за работещите – минималната работна заплата да се увеличи от 1 юли; за пенсионерите – увеличаване на вдовишките надбавки и преизчисляването на коефициента за стаж.

Корнелия Нинова посочи, че винаги, когато става дума за социални разходи и разходи с грижа за хората, започват обвиненията в популизъм.

„Когато бяхме в управлението в кабинета „Петков”, благодарение на БСП, 20 милиарда достигнаха до всеки българин – от бебето до пенсионера. И при това не фалирахме държавата, а приключихме с 3% дефицит. Т.е. лявата и социална БСП прави социални разходи, но не рискува финансовата стабилност на държавата”, припомни лидерът на БСП.

Нинова обърна внимание, че когато социалистите са в управлението, има социална политика, а когато не са – Асен Василев замразява доходите.

„Аз ще имам въпроси към него в парламента. Защото тези неща, които сега предлагаме, ги бяхме заложи в програмата на онова управление. Защо сега Асен Василев не ги изпълнява”, добави тя.

По думите ѝ за конституционна реформа само се говори, но само ДПС са предложи проект за Конституция. „Ние не сме виждали проектите на „Демократична България“, „Продължаваме промяната” и ГЕРБ. Само ходят от стая в стая и разнасят хвърчащи листове, искат гласове, но не казват за какво. Така Конституция не се прави. Тя се прави от професионалисти и след обществена дискусия”, каза още Корнелия Нинова.

Според нея правомощията на главния прокурор трябва да се ограничат, но фигурата на главния прокурор трябва да остане, защото отмяната ѝ е въпрос на Велико Народно събрание.

„Президентът да свика Консултативен съвет по национална сигурност за конституционните промени. Това категорично е въпрос на националната сигурност, защото се засяга държавното устройство. Отива на един президент, ако е истински президент, да спре да се занимава с партийно строителство и разбиване на партии и да бъде обединител. Да ни събере и да си представи своя проект за Конституция, за който говори от 2020 г. Ние ще направим нашите предложения, да обсъдим ситуация и да излезем с решене”, призова Нинова.

По темата с депутатските имунитети, лидерът на БСП призова Бойко Борисов, ако е сигурен в невинността си, да си даде имунитета. „Цялата държава е заложник на неговия имунитет”, възмути се Нинова.

Тя посочи и че комисията по имунитети, която направиха в парламента, няма председател и не работи, като дори не може да бъде свикана. „Т.е. и този въпрос се замита. Три пъти предложихме в парламента да се реши въпроса с имунитетите и три пъти го отхвърлят. Какъв е изводът – крият се. Борисов бяга от правосъдие. Страх го е, та две не вижда.”, коментира още тя.

Нинова обърна внимание, че ПП-ДБ не допуснаха точката въобще да влезе в дневния ред. ред. „Дотам стигнаха в загубата на достойнство и в предателството на избирателите си, че дори не искат на Борисов да му се свали имунитета, да има честен процес и съдът да реши, не прокуратурата. Затова казвам – махната Гешев, избраха временно изпълняващ длъжността и съдебната реформа приключи”, подчерта тя.

Според нея този състав на Висшия съдебен съвет не трябва да избира следващия главен прокурор, защото е компрометиран.

„Има едно формално правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и едно истинско, което решава в парламента – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”. Най-важните решения, включително за съдебната реформа, се взеха от тази тройна коалиция”, каза още Корнелия Нинова.

По нейните думи, ако сблъсъците между ГЕРБ и ПП-ДБ се пренесат и към кампанията за местните избори, това ще внесе допълнително несигурност в държавата. „Ние имахме друг модел на правителство, което щеше да внесе стабилност, но уви, те избраха това”, каза със съжаление лидерът на БСП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Анализатор
    През последните години българските избиратели,стриктно се придържат към лоялоста на субектите за които са дали своя глас.ПП-ДБ,коалицията която омайваше предизборно потенциалните си привърженици,днес разочарова хората които я изпратиха в 49-тото НС!Всеки ден,ставаме свидетели на машинации,които работят единствено и само за двете управляващи коалиции.Думите на К.Петков по отношение на гл. му опонент,летят някъде като комарите по Дунав.Имаме нарушен договор между избирател и избран,загубено доверие,това ще се отрази пагубно за ПП-ДБ,особено за ПП!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари