Иван Гешев: Зеленият преход на властта е "за нас парите, а за вас безработицата"

0
Това управленско безобразие ще доведе до тежки последици за българската енергетика
Това управленско безобразие ще доведе до тежки последици за българската енергетика Снимка: Иван Гешев / Facebook

Това управленско безобразие ще доведе до тежки последици за българската енергетика

Бившият главен прокурор Иван Гешев остро критикува правителството за начина, по който планира да постигне справедлив енергиен преход. В публикация в социалните мрежи Гешев заяви, че териториалните планове за развитие по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) са изработени на тъмно и без консултация със заинтересованите страни.

"За сметка на това обаче се планира преходът към зелена енергия да бъде осъществен по модела "за нас парите, а за вас безработицата", написа Гешев. "Вместо да отидат за компенсация на фалиралите бизнеси и в помощ на останалите без работа, парите ще се пренасочват за "усвояване" от близки до властта фирми. При това без конкурс и процедури с ясни критерии."

Гешев посочи, че ако бъде допуснато, това управленско безобразие ще доведе до тежки последици за българската енергетика и енергийната сигурност на страната. Планът предвижда произвежданата в ТЕЦ енергия да намалее с 80% до 2025г. Това означава, че:

  • 100 хиляди български работници ще загубят работата си.
  • От нетен износител, България ще се превърне във вносител на електроенергия.
  • Цената на тока за бита ще поскъпне 3 пъти.
  • Много от предприятията ни ще станат неконкурентноспособни.

Гешев изрази подкрепа за гнева на миньори и енергетици, които вчера в Раднево изгониха позорно един от заместник министрите на енергетиката.

"Аз пък подкрепям напълно справедливия им гняв", написа Гешев. "Смятам, че не бива да им позволяваме да убият поредния сектор от българската икономика. Време е всички заедно да се опълчим на поредното безумие на властта и да защитим българската енергетика."

Гешев не е първият, който критикува правителството за подхода му към зеления преход. Профсъюзи и бизнес организации също изразиха опасения, че преходът ще доведе до загуба на работни места и повишаване на цените на тока.

Властите от своя страна твърдят, че зеленият преход е необходим, за да се постигне устойчиво развитие на България и да се намалят емисиите на парникови газове. Те обещават, че ще бъдат взети мерки за компенсиране на работниците, които ще загубят работата си, и за да се гарантира енергийната сигурност на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари