Илиян Василев: Махалото ще се върне като ураган от недоволство и отрицание

0
Целият зелен преход прилича на лабораторен експеримент, коментира бившият дипломат в мрежата
Целият зелен преход прилича на лабораторен експеримент, коментира бившият дипломат в мрежата Снимка: БГНЕС

Целият зелен преход прилича на лабораторен експеримент, коментира бившият дипломат в мрежата

Този пост няма да бъде популярен, но го запазете и прочетете след време.

Зелената сделка направи много за рязкия скок на евроскептицизма. Виждате щетите, ползите са в бъдеще, някога, някъде. Това, което виждате е разрушението, което няма как да е съзидателно, тоест да отвори пътя към новата енергетика. Самият преход трябва да бъде реализиран умно и от умни хора, без пряк личен интерес, особено материален. Целият зелен преход прилича на лабораторен експеримент, но хората 24/7/365 имат нужда от енергия - светлина, топлина, горива.

У нас доста политици не проумяват, че разочарованието от зелената сделка, при зеления монотеизъм на част от управляващите, ще доведе само до щети за носителите на промяната, които ще налеят енергия в задкулисието. Една малка част от проевропейските и проатлантически сили, "позеленя", но общата тяга в коалицията на демокрартичните сили се възприема като "зелена" или поне след ПВУ нещата са с подобни акценти.

Крайно време е здравословния скепсис към евробрюкселската бюрокрация да намери своята политическа представителност сред демократичните сили, за да не прелива политически капитъл към анти-ЕС и анти-НАТО сили у нас. Това да се съмняваш днес в зелени политики и непремерени и несподелени климатични амбиции е проява на здрав разум, който изразява загриженост за бъдещето и цялостта на ЕС. Ако не сте разбрали, енергийната сигурност по Лисабонския договор е прерогатив на държавите, и когато климатични или зелени политики заплашват да накърнят националната енергийни сигурност, то не трябва да има задръжки при отстояването на това, което ние сметнем за най-добро.

Това не е анти-ВЕИ и анти-зелена политика, напротив, по-разумните и балансирани решения ще доведат до устойчивост на прехода. Обратното, форсираните решения ще компрометират изобщо прехода, защото махалото ще се върне като ураган от недоволство и отрицание и такива като Копейкин и Радев ще се възползват от това.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари