IT секторът очаква впечатляващ ръст от 20% през тази година

0
Отрасълът, който дава високоплатена работа на 45 000 души, скочи срещу вдигането на тавана за осигуряване
Отрасълът, който дава високоплатена работа на 45 000 души, скочи срещу вдигането на тавана за осигуряване

Отрасълът, който дава високоплатена работа на 45 000 души, скочи срещу вдигането на тавана за осигуряване

IT секторът в България очаква тази година да отбележи 20% ръст на приходите си, с което ще подобри представянето си в сравнение с предпандемичната 2019 г.  Тогава секторът постигна 18% растеж, докато през 2020 г. - първата година на коронавируса, ръстът бе 10%., припомня в.Сега

"Индустрията расте единствено благодарение на усилията на българските IT компании, които успяват да се конкурират успешно на световния пазар. Ние сме 90% експортно-ориентирани и на практика внасяме свежи пари в българската икономика", коментира пред БНР Доброслав Димитров председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Тази година софтуерните специалисти вече наброяват 45 хиляди, съобщиха от БАСКОМ. Това е с около 7000 души повече от миналата година. 

IT секторът обаче е притеснен, че може да изгуби част от кадрите и инвеститорите, заради политиката на държавата постоянно да увеличава максималния осигурителен доход. Служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев, както и новият финансов министър Валери Белчев, вече заявиха, че се обмисля за догодина вдигане на тавана, върху който се внасят вноските за пенсии, здраве, безработица и пр. В момента той е 3000 лв., а синдикатите настояват през 2022 г. да стане 3600 лв.

Всяко увеличение на максималния осигурителен доход се отразява съществено върху IT секторът, където възнагражденията на по-голямата част от заетите са над 3000 лв. По данни от началото на тази година средната заплата в бранша е малко над 4100 лв. По-висок максимален осигурителен доход означава повече разходи за работодателите и намаляване на чистото възнаграждение за работника, ако то не бъде компенсирано с по-висока заплата.

"Държавата вместо да мисли как да увеличи броят на високоплатените IT специалисти, се опитва да ги накаже с по-голяма данъчно-осигурителна тежест", коментира Димитров.  И добавя: "Ние изцяло сме на светло, внасяме три пъти повече данъци и осигуровки, отколкото е средното за страната." От БАСКОМ посочват, че IT браншът тази година ще осигури средно 23 000 лева в бюджета чрез всяко едно работно място.

Според бизнес организацията усилията за повече приходи в бюджета, с които да се плащат нарасналите пенсии, социални плащания и ковид-помощи, трябва да се насочат към свиване на сивата икономика. Наред с това държавата трябва мисли и за стимули за браншовете с най-висока добавена стойност, като например данъчни облекчения или освобождаване за известен период на плащането на осигуровки и данък общ доход.

"Импровизирани действия като вдигане на максималния осигурителен доходи лесно могат да подтикнат младите IT специалисти да напуснат страната, а български софтуерни компании да се преместят, например в Румъния, където секторът вече получи държавни гаранции за данъчно-осигурителна предвидимост", посочват от БАСКОМ.

IT секторът за пореден път поставя въпроса защо не се допуска да бъде представен на масата за преговори между социалните партньори и да защитава интересите си. Преди две години бе създадена Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии" (БРАИТ), която обединява софтуерните специалисти с още няколко сектора, свързани с иновации и високи технологии. Това обаче срещна силен отпор от сега представените работодателски организации в съвета за тристранно сътрудничество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари