История за иманяр от Русе, който открива персийско съкровище!

15
Дядо Кольо от Щръклево открива купища златни монети!
Дядо Кольо от Щръклево открива купища златни монети!

Една случайна реликва, изпълнена със странни нишани, предрешава съдбата на 68-годишния Стоян Пеев от Бургас.

Това става в далечните години на соца, когато бай Стоян все още е „юноша бледен“. В онези далечни вече времена в ръцете на пловдивчанчето, което след години ще „свие платна“ край морето, попада древна кожена карта. На нея с тайнствени символи е отбелязан пътят към заровено златно имане, пише Блиц.

Това е достатъчно, за да се запали страстта на младежа към иманярството, която няма да го изостави, докато е жив. Стоян Пеев вече ни е разказвал някои от историите си за несметните иманета, укрити в мистичната Странджа планина. Продължава увлекателния си разказ и в този брой на народното издание.

- Бай Стояне, чувала съм, че и цар Борис III също е бил изкушен от иманярството. Вярно ли е това?

- Да, и последният български цар е търсил входа на „Кавалерията“. Имал е карта от Рим, но пак не го е намерил. Това го научих от бай Трендафил - един каменоделец от Бургас, който на младини е бил шофьор на цар Борис III. Веднъж височеството му наредил да запали автомобила и да го закара до Маслен нос на Черно море. Били само двамата – Трендафил и царят, без охрана. По едно време Борис му казал: „Трендафиле, спри на това място и ме почакай!“, и показал къде край пътя да спре колата и да го чака. Слязъл той от лимузината, преметнал ловната си пушка през рамо, а царят е бил и запален ловец и често ходел из Странджа да ловува, и поел към гората.

„Ваше Величество, обърнал се Трендафил към коронованата особа, ако стане нещо с Вас, мен ще ме убият!“ „Не бой се, отговорил му царят, за идването си тук съм казал всичко на царицата. Тя знае и няма да позволи и косъм да падне от главата ти!“ Запътил се царят към гората и се изгубил между дърветата на Маслен нос.

Нямало го около час

Бай Трендафил беше убеден, че Борис III е търсил входа на „Кавалерията“ – там, в едно подземие около Маслен нос е скрито голямото съкровище на Дарий - царят на персите, съкровището на тракийския владетел Лизимах и златото на Кара Емин и Вълчан Войвода. Когато се върнал при колата, цар Борис предложил на шофьора да се поразходят сред природата. Вървели из гората двамата, а Трендафил наблюдавал внимателно височайшия си спътник. Направило му впечатление, че царят вървял умислен, често спирал и току казвал:

„Дяволско място!

Нищо не можеш да разбереш кое къде е, откъде започва и докъде свършва..“ А то наистина е дяволско място. Няма начало, няма и край – въртиш се като омагьосан.

- Но как на едно и също място са били укрити и голямото съкровище на Дарий, и това на тракийския владетел Лизимах, че дори и златото на Кара Емин и Вълчан Войвода?
- През 1799 г. една европейска мисия научила за богатствата на Дарий и Лизимах, скрити в Странджа планина, и тръгнала да ги търси. Мисионерите обаче били заловени от четата на Вълчан Войвода. Хайдутите убили двама от тях, но оставили третия член на групата, който бил най-учен. А точно той носел книжата със сведенията за местността около Карамлъка. Чрез тях били открити галериите със съкровищата на Дарий и Лизимах.

Тогава Вълчан убил и третия мисионер, а при несметните богатства на персите и траките скрил своето злато и това на Кара Емин. Извикал майстори зидари да замаскират цялото това огромно съкровище Те скрили входовете към галерията с имането така, че никой да не може да го намери. Като приключили, Вълчан им дал банкет, след който извикал главния майстор и го попитал ще може ли някой след време чрез поставените знаци да открие съкровището. Майсторът му отговорил, че това не може да стане и след 500 години.

Но Вълчан, за по-сигурно, ги убил. Костите им са намерени при входа на галерията на Голямото кале и са извадени през октомври 1926 г. от иманяри от с. Младежко.

- Споменахте, че Борис III е търсил входа на „Кавалерията“. Какво означава това име?
- Под това име се крие сложен иманярски знак. С него са засекретени имената на двете калета в Карамлъка – Тъмна река до странджанското село Младежко - между връх Босна и с. Звездец, Малкотърновско. Някои иманяри не знаят, че зад името „Голямата нива“ се крие Голямото кале, а зад името „Малката нива“ – Малкото кале. Тях наричат в картите „Кавалерията“ – т.е. това е входът на римска галерия, където е укрито голямото персийско съкровище на цар Дарий и това на Лизимах.

Или “Кавалерията” е подземие, което започва от Тъмната река при странджанското село Младежко и свършва на Маслен нос. За „Кавалерията“ е писал преди повече от 50 години в записките си и 105-годишният дядо Петър Кръстев от Кюстендил. Той бил сериозен иманяр. Влезел ли при него някой малджия, дядо Петър му казвал: „Ако си добър човек, прекръсти се и клетва дай, че ще бъдеш честен към мен.“ - И чак след това ги приемал. Та той е разказвал, че единият от входовете на дългото подземие започва от Голямото и Малкото кале в Карамлъка – те са „Кавалерията“. Това подземие свършва на Маслен нос. На входа му викат Бакаджика - баирче с побит камък.

Този вход го е открил само един човек - известният иманяр дядо Кольо от Русе, който се споминал през 1985 г. на 105 г.

Каква е историята: Дядо Кольо наел лека кола и с други двама души тръгнал към Маслен нос. Отиват на Бакаджика и там открил втория вход на „Кавалерията“. В този район има една полунаклонена плоча, под която копал на 60 см и открил втора плоча, поставена на входа на голямото съкровище, което е тракийско – купища злато. Според дядо Кольо към това съкровище имало още четири входа, но те били така замаскирани, че било трудно да се открият. Дядо Кольо намерил само най-лесния. Като отметнал плочата, се озовал в широка стая.

И какво да види – купища златни монети! Но тук той допуснал една грешка, която му коствала живота. Защото при намирането на такова голямо съкровище, което е престояло хилядолетия в затворена подземна стая, се образува отровен газ. Трябвало е след отварянето на входа да се проветрява поне 24 часа, а дядо Кольо изчакал само 1 час. Напълнил една раница и я занесъл при колата. После се върнал и напълнил още една торба за дядо Ц. от с. Щръклево, и си тръгнали. Завърнали се в Русе и дали голямо угощение. След 2 седмици обаче дядо Кольо се разболял от отровата. Тя действала бавно. Започнал да повръща. Закарали го в болницата, където старецът изпаднал в безсъзнание и започнал да бълнува, като викал високо:

„Купища злато! Купища! Купища!...“

Лекуващите лекари го чули и извикали милицията. Дошли цивилни агенти, но нищо не могли да изтръгнат от дядо Кольо. След няколко часа починал. И така никой след него не е успял да открие това голямо тракийско съкровище, оставено още от походите на царя на персите Дарий.

- Но дядо Кольо как е научил къде точно да търси имането?
- Ползвал е документи, които получил от Драган Михов от Варна - също вече покойник. А Драган Михов пък се е снабдил с тях по престъпен начин.

Някога Михов бил горски стражар в Балкана, когато при него отишъл някакъв турчин, който бил дошъл у нас да търси златото. Извадил турчинът картата, чете и пита, а Драган му казва мястото. Отиват, копаят и вадят. Турчинът взема за себе си, дава и на Драган. Обаче Михов се полакомил и когато дошло време да се разделят, вдигнал пушката, насочил я към турчина и му казал: „Слушай, картата или живота!“ Изплашил се клетият човечец и му рекъл: „Ето ти картата. Но това, което правиш, не е хубаво!“ Разделили се двамата и Драган Михов отишъл с документите при бай Кольо. В тия книжа били сведенията за „Кавалерията“.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари