Иманяри разбиха храм в село Балювица

0
Иманярите са често срещани в района, заради легендата за закопано съкровище при лековития извор, в близост до храма
Иманярите са често срещани в района, заради легендата за закопано съкровище при лековития извор, в близост до храма

Иманярите са често срещани в района, заради легендата за закопано съкровище при лековития извор, в близост до храма

Иманяри разбиха храм в Берковското село Балювица.

На Цветница няколко възрастни жени от с. Балювица отишли до храма да запалят свещичка. Когато Чайка и мъжът ѝ отключили църквата забелязали, че резето е разбито, а следите от кал пред портата продължавали до олтара, информира Римекс ТВ.

Чайка Петрова - служител в храма: "След надникнах там да видим, погледнах - копано и дупка има. Викам тука е влизано. Иманяри. Търсят злато, знам ли к'во тръсат. Най-малко три, четири дена са работили що беше много кално тука."

Изкопът е с размери около метър широк и толкова дълбок. Извършители не са открити, но всички в селото са убедени, че става въпрос за иманярство.

Иван Иванов - служител в храма: "С машинки тия дето търсят жълтици. Някой може би им е казал у всека една черква т'ва като е сложено отдолу били слагани по 40 жълтици. И тия са ловат на въдицата, дойдат копат, дали са намерили, никой не може да каже нищо."

Иманярите са често срещани в района, заради легендата за закопано съкровище при лековития извор, в близост до храма, споделя кметският наместник на селото.

Анелия Ангелова - кметски наместник в с. Балювица: "Тук се носят легенди, че има злато. Тук нагоре е лековият извор. Идват много, младежи и по-възрастни копаят. Нема к'во да вземат, тука 50 лв. - 60 лв. от свещички и дарения тия пари не са взети, значи тия са си търсили нещо по-сериозно. Но са ей така поверия, че тука има злато, накити и непрекъснато идват. Ето, ето тази кола например само обърна и си тръгва, значи не са дошли за лековития извор. Видяха ни както виждате и изчезнаха."

150-годишната църква “Света Троица” се намира в обезлюдената част на село Балювица и през годините е разбивана няколко пъти. Въпреки, че в селото живеят около 30 души, всички те са в готовност да помогнат с каквото могат, за да запазят единствения си храм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари