Историци влязоха в спор къде е мястото на Паметника на Съветската армия

0
Решението за преместване не случайно е взето в предизборната кампания, посочи проф. Искра Баева
Решението за преместване не случайно е взето в предизборната кампания, посочи проф. Искра Баева

Решението за преместване не случайно е взето в предизборната кампания, посочи проф. Искра Баева

Комисията по култура в Столичния общински съвет реши Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в музей. Предстои решението да бъде гласувано на заседание на Общинския съвет.

„Това решение не случайно е взето в предизборна кампания. Като разрушиха мавзолея това промени ли нещо в нагласите на българите? На мен ми се струва, че цялата тази борба е борба с историята, а не за историята“, коментира в ефира на bTV проф. Искра Баева.

Баева коментира, че не е ясно какво ще има на мястото на паметника. Тя добави, че трябва да се промени надписа на плочата.

„Това е паметник за онази армия – червената армия, която изиграва ролята във Втората световна война“, посочи тя.

„Като изтрием тази част от историята – това помага ли ни да я осмислим. Не може да се каже, че Червената армия е изиграла само лоша роля за България. Паметникът е част от българската история“, каза още Баева.

Според доц. Михаил Груев решението за преместването на паметника в Музей на социалистическото изкуство е разумно.

„Може би мястото му е до Ленин, който се намира там. Той се запазва като паметник, който може да бъде изследван от изкуствоведи и културолози. Съветската армия, която освобождава Европа от нацизма, освобождава и България от своята държавна независимост. Този паметник е изживял времето си“, допълни той.

Историята не приключва с освобождаването на света от нацизма, а продължава с една реална съветска окупация на страната. Тя продължава и с един марионетен режим, поставен от Червената армия, който продължи 45 години. Това е паметник, изваден от частно историческия контекст. Под паметника няма кости, той не е и войнишки паметник. Общинският съвет е намерил разумно решение на въпроса“, обясни Михаил Груев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари