Истината за домашното насилие в България

0
Мит е, че се среща само при по-бедните и ниско образовани семейства
Мит е, че се среща само при по-бедните и ниско образовани семейства

Според последното изследване на Фондация „Партньори“ от 2017 година всяка трета жена в България е подложена на домашно насилие.

Това каза Гергана Куцева от Български фонд за жените по повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени, предава Агенция Фокус.

Тя обясни, че изследване на Европейската агенция за основни права показва, че това са около 1 млн. от близо 4 млн. българки. „Проблемът с тези изследвания е, че се основават на статистическа извадка. Ние като държава нямаме реална представа за размера на насилието“, посочи Гергана Куцева и обърна внимание, че държавата не събира официална статистика на случаите на домашно насилие.

Немаловажен фактор е, че жените трудно споделят за насилието. Жертвите трудно говорят и споделят заради страха и срама, който изпитват“, коментира тя.

Един от митовете за домашното насилие е, че се случва обикновено в по-бедни социални слоеве, на по-ниско образовани или на по-затънтени места. Истината за насилието е, че се среща в абсолютно всички групи, независимо от материалното им състояние или равнището на образование“, поясни Гергана Куцева.

В отговор на въпрос можем ли да познаем мъжа насилник, тя обясни: „По външен вид и поведение е трудно да разпознаеш насилника. Той може да изглежда по всякакъв начин. Много често той може да води нормален живот, извън семейния кръг да прави впечатлението като достойна за уважение личност. Често семейството е единственото място, където разгръща агресията си“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари