Испания няма да финансира нови атомни и газови централи, въпреки че ЕК ги счита за "зелени"

1
Страната ще обмисли дали да обжалва пред Съда на Европейския съюз решението на Комисията относно зелената енергия
Страната ще обмисли дали да обжалва пред Съда на Европейския съюз решението на Комисията относно зелената енергия

Министърът на екологичния преход и трети вицепремиер в испанското правителство Тереза Рибера обяви, че страната ѝ няма да финансира нови атомни или газови централи, въпреки, че Европейската комисия вече ги счита за „зелени“.

Според нея Испания ще обмисли дали да обжалва пред Съда на Европейския съюз решението на Комисията относно зелената енергия, предава БНР.

Според плановете на Министерството на екологичния преход на Испания 74 % от енергията в страната трябва да бъде от възобновяеми източници до 2030 г., а до 2050-та - цялата електроенергия. Тереза Рибера счита, че решението на ЕК е „грешка“ и се надява в Съвета на ЕС да бъде отхвърлено с мнозинство от две трети, за да не влезе в сила на 1 януари следващата година.

Ако това не стане, надеждите са половината от гласували депутати в Европейския парламент да са против него. Министър Рибера успокои испанците, че няма да има недостиг на газ, защото страната не разчита само на „един газопровод“, визирайки кризата с Русия и възможността от спиране на доставките на руски газ за Европа.

Според нея това е още една причина енергийният преход да бъде ускорен, за да няма зависимост, както и спекулации с цената на нефта и газа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Бай Иван
    Тъпаци. Искам да работя киртак в АЕЦ-а и да запечатвам пробити тръбопроводи с парцали и тел за 4 хиляди лева държавна пара. Това е истинска работа а не като тея жендарчета по офисите в днешно време.
  • 1
    2
    до 1
    Цената на 1KWh за битови клиенти в момента е 0,20 лв. , което значи, че за производство на килограм водород ще са необходими 10 лева за електричество. Нещо не ми се вярва. Още повече, че произвеждаме и кислород едновременно с водорода.
  • 4
    1
    скептик
    Много лошо е, когато политиците решават, че са си самодостатъчни! Получаването на 1 кг „зелен“ водород изисква 50 киловатчаса електрическа енергия и 10 литра вода. Наличните днес, например в Германия, вятърни и слънчеви електроцентрали обаче не стигат за добиването на обемите водород, които ще се използват примерно в стоманолеярната промишленост. Съответно се налага внос на „зелен“ водород. Май целият свят ще ползва фотоволтаиците си да добива водород и едва ще захрани Германия с него. А с какво ще се зареждат електромобилите?!?А останалите производства, а бита?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари