Испания може да се превърне в Саудитска Арабия на зеления водород

1
Природните условия в Испания ѝ дават уникално висок потенциал за производство на вятърна и слънчева енергия
Природните условия в Испания ѝ дават уникално висок потенциал за производство на вятърна и слънчева енергия

Природните условия в Испания ѝ дават уникално висок потенциал за производство на вятърна и слънчева енергия

"Испания е настроена да бъде детето на европейския плакат за зелена енергия. Богата на природни ресурси и със силно конкурентен потенциал за възобновяема енергия, Испания може да се похвали с привилегировано географско положение и технически квалифицирана икономика [...], за да се превърне в европейски лидер в устойчивостта и център за чиста енергия", се казва в скорошен доклад на McKinsey, цитиран от Economic.bg.

За да постигне сценарий с нулева нетна стойност, докладът установява, че Испания ще трябва да инвестира в три ключови области: електрификация, зелен водород и биогорива.

Природните условия в Испания ѝ дават уникално висок потенциал за капацитет за производство на вятърна и слънчева енергия в сравнение с останалата част на Европа. Това, съчетано с вече стабилните производствени възможности на страната, благоприятната политическа среда и „силната мрежа от потенциални потребители на водород“ позволяват на нацията да произвежда зелен водород на много по-евтина цена от повечето от нейните съседи и икономически партньори. Според McKinsey Испания може да произвежда зелен водород при изравнена цена от 1.4 евро на килограм, срещу 2.1 евро на килограм в Германия.

"Това е невероятна икономическа възможност, без да споменаваме ключовата платформа за лидерство в областта на климата. Испания вече е отделила 18 милиарда евро за инвестиции за производство и разпространение на зелен водород (условния термин за водород, генериран от възобновяема енергия). Това „представлява най-амбициозното усилие на Европа досега за внедряване на технологии, които са от решаващо значение, за да стане първият в света климатично неутрален континент", пише Bloomberg. „

"Испания е в уникална, привилегирована позиция да се превърне в нещо като Саудитска Арабия на зеления водород“, каза Карлос Бараса, вицепрезидент за чисти енергии в местната рафинерия Cepsa SA.

Критиците обаче предупредиха, че няма достатъчно съществуващ възобновяем енергиен капацитет за производство на достатъчни количества зелен водород, за да стане възможна замяната на природния газ и въглищата в производството на нефтохимикали, стомана и селскостопански продукти. Освен това има въпроси относно това дали цялата тази зелена енергия може да бъде по-полезна в други приложения.

Нов доклад от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) предупреждава, че широкото използване на водород „може да не е в съответствие с изискванията на един декарбонизиран свят“. В него се отправя призив към политиците да претеглят внимателно своите приоритети, отчитайки това. Докладът твърди, че зеленият водород „изисква специална възобновяема енергия, която може да се използва за други крайни цели“. С други думи, пренасочването на твърде много зелена енергия към производството на водород всъщност може да забави движението за декарбонизация като цяло.

И тук се появява друг ключов проблем: останалата част от Европа може да не е готова за притока на толкова много зелен водород. Предлагането ще бъде налице, благодарение на Испания, но ще има ли търсене, което да го изравни? Испания вече има много съществуващи междусистемни връзки за природен газ със Северна Европа, които биха могли да позволят бърз и евтин износ на нарастващите доставки на зелен водород, но дали тези пазари ще бъдат готови за това?

Европа все още се няма консенсус по т. нар. „Зелена сделка“ на Европейския съюз, което означава, че енергийните стандарти и квоти все още висят във въздуха. Политически усложнявайки нещата, Испания е изправена пред избори през юли, които биха могли да променят политическата среда, която в момента е толкова благоприятна за разширяването на зеления водород.

Изглежда обаче, че по-широкият европейски публичен и частен сектор подкрепят превръщането на Испания в зелен водороден център за континента. ВР е сериозен инвеститор в испанския зелен водород, а Холандия си сътрудничи с Испания за откриване на зелен морски коридор за амоняк, за да помогне за транспортирането на зелен водород до останалата част от континента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари