Искрен Веселинов: Новините на турски са скъпи и излишни

1
СЕМ: Единодушни сме за това, че те не са ефективни
СЕМ: Единодушни сме за това, че те не са ефективни Видео: Нова телевизия

На дневен ред отново изникна въпроса трябва ли новините на турски език да бъдат спрени. Този път темата повдигна Патриотичният фронт. В "Здравей, България” се разрази спор между Мария Стоянов от СЕМ и Искрен Веселинов от Патриотичния фронт.

"Това е нещо тъпо, скъпо и излишно, ако трябва да цитирам една реклама. Никой не го ползва, то на практика дразни една немалка част от хората. Същевременно коства обществен ресурс, който може да се насочи в друга посока. Трябва да се намери формата, която отговаря на правната рамка”, коментира Веселинов.

По думите му целта на една национална медия е да обединява нацията и да изтъква общите неща. 

"Дори в Закона за радиото и телевизията пише, че тя трябва да утвърждава българския език и да го популяризира”, допълни депутатът, който цитира и Конституцията в подкрепа на тезата си. 

Мария Стоянова от своя страна цитира друг член от Конституцията, който не само, че не ограничават малцинствата да ползват своя език, а точно обратното – насърчава това. 

"Вие политиците се заемате с една тема, която може да бъде доста експлозивна. Много бих се радвала, ако оставите на нас, хората, които се занимаваме професионално и рационално с материята, да намерим най-адекватното решение, без да въвличаме емоциите”, обърна се Стоянова към депутата от Патриотичния фронт.

Тя допълни, че двамата имат единомислие по отношение на това, че новините не са ефективни, а именно те не достигат до онази част от населението, към която са предназначени. 

"Много малко хора в 16.00 час са пред телевизорите, така че целта новините да информират хората не се изпълнява. Моята идея е журналистите, които са в турската редакция на БНТ, да бъдат интегрирани пълноценно така, че да представят новини на български, но с имената си. Това би било голям принос за интеграцията на тази част от нашето общество”, коментира Мария Стоянова. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари