Искат ревизия на "водния" проект и обезщетяване на пострадалите от наводненията

0
Искат ревизия на "водния" проект и обезщетяване на пострадалите от наводненията

Обществен съвет Русе“ отправя официално питане до министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева за наводненията след пороите на 14 май в Русе. Писмото ще пристигне още и в Министерство на финансите, Община Русе, в „Строително предприемачески холдинг“ ЕООД, а също и в Генералната дирекция „Регионална и урбанистична политика“ към Европейската Комисия.

От организацията припомнят, че дъждът, комбиниран с градушка, предизвика за пореден път наводнение в почти целия град, който беше блокиран за повече от 2 часа. „Валежът направи напълно непроходими отново основните пътни артерии на града: бул. Скобелев, ул. Борисова, ул. Тулча, бул. Хр. Ботев, улиците в района около Централния общински пазар, подходите към града в посока от София и много други. Беше напълно парализирано движението на пътните превозни средства. Наводниха се избените помещения и приземните етажи на много жилищни и обществени сгради", отчитат от ОСР.

Отбелязва се, че вече е завършен „скандалният колектор в квартал Чародейка, част от „Интегриран проект за подобрения във водния сектор на град Русе“ по предприсъединителната програма ИСПА в раздела „Околна среда“ на обща стойност 46 800 000.00 евро, за който се твърдеше, че е трайното решение на проблема с наводненията в града", като се припомня, че изпълнител на проекта е фирма „Строително предприемачески холдинг“ ЕООД.

В тази връзка от гражданската организация настояват за:

1. Ревизия на документацията за проектиране на „Интегриран проект за подобрения във водния сектор на град Русе“ по предприсъединителната програма ИСПА.

2. Ревизия на изпълнението на строителството от страна на фирмата изпълнител - „Строително предприемачески холдинг“ ЕООД, документи, сертификати и гаранционни срокове за изпълнение на същия проект.

3. Да предоставите публично информация коя е надзорната фирма, отговорна за контролирането на изпълнението на проекта.

4. Ваши експерти да ни отговорят конкретно приемливо какви са причините за новите наводнения в града след поредния проливен дъжд и какви мерки ще се предприемат за да се реши това безумие.

5. Какви мерки ще се предприемат от страна на Министерството на регионалното развитие за защита интересите на гражданите, чиито данъци са осигурили собственото участие на държавата в проекта?

6. Как ще бъдат компенсирани гражданите, чиито автомобили и недвижима собственост пострадаха многократно в пороите?

7. Как ще бъде потърсена отговорност от фирмите, ангажирани с почистване на канализацията на града за отново некачествено свършена работа.

8. Кой от служителите на общинската управа ще понесе отговорност за нерешаване на проблема?

Питането завършва с настояване за „смислено, професионално становище и решение, с което да се сложи край на нелепите наводнения в града".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари