Ирен Кривошиева за Стоянка Мутафова: Тя беше рязка, самобитна, мене ме е настъпвала

1
Ревала съм дори, разказва актрисата
Ревала съм дори, разказва актрисата Видео: NOVA

Бъдещето с нетърпение очаква паметника на Стефан Данаилов - творба, която е възложена на Вежди Рашидов.

Тази седмица с особена емоция си припомнихме и за Стоянка Мутафова, която на 2 февруари щеше да отпразнува своя 100-годишен юбилей.

За връзката между двамата и стремежа да съхраним преклонението пред тях, ни разказват скулпорът Вежди Рашидов, актрисата Ирен Кривошиева и дъщерята на Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева-Муки.

Първо трябва да се реши къде ще бъде разположен паметникът, което прави главният архитект на града. След това трябва да се види дали има осигурено финансиране за него”, каза в „Събуди се” по NOVA Вежди Рашидов за проекта за бюст на актьора Стефан Данаилов.

„Ламбо винаги е бил мъжко момче, хубавец и веселяк”, спомня си скулпторът.

Ирен Кривошиева, която има син от Стефан Данаилов и по чиято инициатива е изграждането на паметник на актьора, казва, че бюстът на Ламбо няма да е бюст на един артист, а на събирателен образ, какъвто е бил той – актьор, политик, учител, човек.

Незабравими роли в театъра и киното. Безгранична любов. 100 години след рождението на великата Стоянка Мутафова – това са най-ярките спомени, които остават в съзнанието на нейната дъщеря Мария Грубешлиева-Муки. Само няколко дни след големите чествания в памет на актрисата, Муки ни посреща на специално място в нейния кабинет. Точно под десетките снимки, са наредени и стотиците награди и отличия. И ако наградите не са били най-важното за Стоянка Мутафова, един аксесоар винаги е бил неизменна част от нейния тоалет.

„Стоянка безкрайно много обичаше перли! Въобще перли, перли, перли – оставила ми е и много обичаше кожени палта. Имаше много кожи, снощи дори бях облякла една нейна чинчила”, разказва дъщеря й.

„Тя имаше невероятен вкус, то е даденост. Имаше усет, като се има предвид че в ония години нямаше това, което имаме сега, какво да облече, съчетаване на цветове. Невероятен усет по отношение на дрехите! Тя ми се караше като бях по-млада, защото все ходех с едни дънки”, спомня си Муки.

Най-близък човек до нея, беше Невена Коканова – тя отдавна си отиде. След това майка ми много си ограничи отношенията. Ти да успееш в тази кариера, това е страшно трудно. Много е важен талантът, но не е само той – и работохолизмът, който тя притежаваше и късметът - много неща са”, смята Грубешлиева.

И макар, че ролите на Стоянка Мутафова в киното остават като еталон, именно сцената е най-любимото място на актрисата.  Днес, въпреки болката, Муки продължава да усеща силния дух на Стоянка Мутафова.

„Тя беше рязка, понякога можеше да настъпи някого, дори и мен, но много я обичах и тя на много ме научи”, спомня си за Госпожа Стихийно бедствие актрисата Ирен Кривошиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари