Иран ще купи руски изтребители Су-35

0
През последната година Техеран изгради силни връзки с Москва в различни сектори, включително военните
През последната година Техеран изгради силни връзки с Москва в различни сектори, включително военните

През последната година Техеран изгради силни връзки с Москва в различни сектори, включително военните

Иран е финализирал сделка за закупуване на изтребители Су-35 от Русия, съобщиха държавните медии в страната, предаде АФП.

Военновъздушните сили на засегнатия от санкции Иран разполагат със застаряващ флот от самолети и се мъчат да придобият резервни части, за да летят бойни им самолети

В изявление до ООН Техеран каза, че е започнал да се обръща към "държави за закупуване на бойни самолети", за да попълни флота си след войната между Иран и Ирак през 1980-88 г.

"Русия обяви, че е готова да ги продаде", след като през октомври 2020 г. изтече срокът на ограниченията за закупуването на конвенционални оръжия от Иран съгласно Резолюция 2231 на ООН, се казва в изявлението, разпространено късно в петък от официалната информационна агенция IRNA, цитирана от БНР.

"Бойните самолети Су-35 са технически приемливи за Иран“, се посочва в него.

През последната година Техеран изгради силни връзки с Москва в различни сектори, включително военните.

Киев обвини Техеран, че доставя на Москва дронове Шахед-136 "камикадзе", използвани при атаки срещу цивилни цели след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година - твърдение, което Ислямската република отрича.

Съединените щати изразиха безпокойство от нарастващото военно сътрудничество между Иран и Русия, като говорителят на Пентагона Джон Кърби предупреди през декември, че изглежда Русия вероятно ще продаде на Иран изтребители.

Кърби каза, че според някои съобщения ирански пилоти са обучавани за управление на самолети "Сухой" в Русия и че Техеран може да получи самолети догодина, което "значително ще подсили военновъздушните сили на Иран в сравнение с регионалните му съседи".

В момента Иран разполага предимно с руски изтребители МиГ и "Сухой", които датират от съветската епоха, както и някои китайски самолети, включително Ф-7. Някои американски изтребители Ф-4 и Ф-5, датиращи отпреди Ислямската революция от 1979 г., също са част от флота му.

Съединените щати започнаха да налагат отново санкции на Иран през 2019 г., година след едностранното оттегляне от иранската ядрена сделка при тогавашния президент Доналд Тръмп.

Споразумението от 2015 г. даде на Иран облекчение от международните санкции в замяна на ограничаване на подозрителната му ядрена програма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари