Йордан Камджалов: Сегашните будители са оставени да мизерстват

1
Диригентът се присъедини към протеста на културните дейци в Русе
Диригентът се присъедини към протеста на културните дейци в Русе Видео: NOVA

Диригентът се присъедини към протеста на културните дейци в Русе

Символичен протест в Деня на народните будители - творци и представители на културни институти в цялата страна излязоха с декларация с призив за финансова подкрепа на българската култура. Подготвят и подписка с 12 искания. За какво настояват театрали, музиканти, оперни певци, работещи в галерии и читалища.

„Нашите искания, специално в сферата на музикално-сценичните изкуства, са повишаване на нашите унизително ниски заплати. Моята заплата е 1200 лв. и то отскоро. От няколко десетилетия сме близо до минималните възнаграждения. Искаме началните заплати в нашия сектор да започват от 2000 лв.”, настоя председателят на СС на КТ „Подкрепа” – Русенска държавна опера Ася Русева в ефира на NOVA.

Протестиращите настояват за промяна на методиката на финансиране на държавните културни институти. „Една методика, която доказа своята неефективност. Нашата дейност от години е недофинансирана и много държим нашето мнение и нашите искания да бъдат взети под внимание при изработване на нова методика”, каза още Русева.

Диригентът Йордан Камджалов обясни, че много от заетите в сферата на културата са принудени да разнасят пици, да карат таксита и да работят по барове. „Това е абсолютно унижение. Сегашните будители са оставени да мизерстват и са хвърлени на произвола на съдбата. Това е едно самоубийство за нацията”, категоричен е той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Габриела Стефанова
    Искаме по 2000 лв на калпак, за да можем да ходим всяка седмица до морето и на екскурзия не само в Румъния като сега, но и до Гърция, Египет и други дестинации. Не се спряхме това лято, но 1200 лева не но стигат, тъй че дайте 2000 поне.
  • 3
    1
    Хайде
    Стига сте плакали. Като гласувате мислете и си отстранявайте правата и интересите. Така е при Кирето и Кокорчо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари