Директорката на Русенската опера хвърли оставка

0

Директорката на Русенската опера Гергана Георгиева, назначена до обявяването на конкурс, е подала днес оставка пред заместник-министъра на културата Румен Димитров. Това съобщи Димитров в Русе, цитиран от БТА.

Заместник-министърът обясни, че е в крайдунавския град по повод на създалото се напрежение между директорката и колектива на операта.

Както съобщихме вече, на 4 юли председателите на синдикални организации към културната институция Милена Недялкова и Момчил Миланов, главният диригент маестро Георги Димитров и Емил Шейтанов - концертмайстор, поискаха нейната оставка, като тогава заявиха, че е организирана и подписка, в която са се включили около 150 души от състава на операта.

Румен Димитров обясни, че напрежението е ескалирало толкова много, че повече не е можело да се търпи.

"За да не се стигне до крайности, се предприе тази стъпка", каза заместник-министърът.

Тази сутрин е бил уволнен и главният диригент на операта Георги Димитров, като Румен Димитров заяви, че той вече е възстановен на работа, а заповедта е анулирана.

Заместник-министърът посочи, че на 12 юли /сряда/ ще бъде назначен нов директор до обявяването на конкурс.

Румен Димитров обясни, че конкурс ще бъде обявен, след като се изчисти документален проблем при един от кандидатите. Вероятно до месец правният казус ще бъде решен.

Заместник-министърът каза още, че ще бъде извършена проверка в Русенката опера по повод на споменати от синдикатите нарушения. По думите му контролът ще бъде затегнат сериозно.

Ще бъде извършен и ремонт на покрива на сградата, който тече.

Димитров коментира, че ще бъде направена промяна в методиката на субсидиране на театрите, тъй като в момента се "получава балон, който в един момент ще гръмне".

Заместник-министърът заяви, че е разговарял с общинската и с областната управа и в Русе ще бъде създаден Съвет по култура към областния управител, който да включва членове на всички осем общини. Той ще регулира и обслужва културния календар на региона. Идеята е в реализирането на календара да се включат и културните институти.

С Министерството на финансите ще се обсъди как да се създаде фонд, който да финансира културния календар на проектен принцип. Румен Димитров обясни, че това вече е направено в няколко области, като резултатът засега бил много добър.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари