Инвазията на Русия в Украйна - прогнози и коментари от руски медии

9
Руските въоръжени сили могат за пет дни да приключат операцията си в подкрепа на Донецката и Луганската народна република, смятат експерти
Руските въоръжени сили могат за пет дни да приключат операцията си в подкрепа на Донецката и Луганската народна република, смятат експерти Снимка: bTV

Руските въоръжени сили могат за пет дни да приключат операцията си в подкрепа на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР).

Така смятат експерти, цитирани от в. "Известия" в коментар за вчерашното нападение на Русия срещу Украйна, след като Москва призна за независими сепаратистките формирования в Донбас. Вестникът разказва за бойци на Киев, предали се в плен на руските войски, и помества твърдения на отцепниците, че украинските военни обстрелват селища в размирния регион, информира БТА.

Председателят на руския парламент Вячеслав Володин изтъкна, че миротворческата операция на Кремъл цели да предотврати хуманитарна катастрофа и пълномащабна война, пише "Росийская газета". В друг материал московският официоз цитира шефа на федералното следствие Александър Бастрикин, дал указание "задължително" да бъдат съдени "украинските военни престъпници, чиито жертви са станали мирни граждани". Според руските следователи в донбаския конфликт са загинали над 2600 души и са ранени най-малко 5500, главно при обстрели от правителствените войски.

Западът не е готов да признае за военни престъпления, нито за геноцид продължилите осем години убийства на мирни хора в Донбас от украински националисти, изтъква в коментар същото издание. Анонсирал отдавна чаканите нови санкции срещу Русия, "президентът на САЩ неохотно призна, че не е успял да скалъпи глобален антируски фронт", заявява "Росийская газета" в отделна статия под заглавие "Безсилието на Байдън".

"Взгляд" коментира посочени от президента Владимир Путин цели на руската операция - "демилитаризация и денацификация на Украйна" с оглед "заплахата" за Донбас и Русия от страна на Киев. Украинският политолог Владислав Скачко приканва "в териториите, превзети от руски войски", да бъдат създадени "руски администрации", тъй като "нацистките паравоенни структури" и сегашните власти "няма да се предадат доброволно". Според него за Москва ще е "изгодно (. . .) да помогне" и на други предимно рускоезични региони в Украйна, така че да отреже страната от морето и да я превърне "в сухопътен анклав".

"Свободная преса" предрича, че най-много за две седмици руските войски "ще обезкървят и деморализират" украинската армия, ще разгромят нейния тил, ще "прочистят" с масирани удари лагерите й, а руски десанти ще вземат под контрол жизненоважните обекти в страната. Това ще е звезден час за пехотата на чеченския лидер Рамзан Кадиров, която "ще може да демонстрира особена твърдост" в случай на съпротива, добавя всекидневникът.

"Московский комсомолец" отправя призив за смяна на режима в Киев с руските "щикове", при все че това ще е "национално унижение" за украинците.

Колкото по-бързо руските части стигнат до президентската администрация в Киев, толкова по-бързо ще свърши войната. Точно там може би ще се подписват споразуменията за нов световен ред, предполага коментатор на "Комсомолская правда".

Студената война на Русия със Запада прерасна в мащабен въоръжен конфликт в Европа, подчертава "Труд". Предстоящите санкции на Запада ще орежат вноса на Русия и жителите ѝ ще усетят още по-остро недостига на микрочипове и електроника, смята аналитикът Никита Маслеников. "Ще се наложи да отслабнем - млякото, хлябът, захарта и зеленчуците изглежда ще поскъпнат и без санкции", пише вестникът в друг материал.

Руското правителство уверява, че има ясни планове за защита на финансовия пазар и компаниите от санкционни заплахи, пише "Независимая газета". Според негови експерти обаче надеждите за ръст на БВП тази година няма да се сбъднат. Част от тях предсказват за Русия икономическа криза по "късносъветския сценарий" с видим спад на жизненото равнище, "дефицит на основни храни, опашки и разпределителна система, но не и глад".

Вестникът посочва сред санкционираните вчера руски структури Държавната корпорация за развитие (бившия Внешекономбанк) и Промсвязбанк. Наложени са ограничения върху покупките на суверенен руски дълг. Замразена е сертификацията на "Северен поток-2". Въведени са лични санкции срещу руски служители и семействата им.

Според икономиста Олга Беленкая "САЩ и ЕС обещават пълномащабни санкции срещу стратегически сектори от руската икономика, блокиращи достъпа до технологии и пазари от ключово значение за Русия, също и блокиращи санкции срещу финансовия сектор".

За "заплаха от блокиране на сметки и дефицит на ликвидност" говори пред сп. "Експерт" бизнесменът Лионид Корнилов.

Младежта излезе на "енергичен" протест в Москва срещу войната в Украйна, отбелязва агенция РОСБАЛТ. Демонстрацията според нея напомня "времената на Брежнев и горещите антивоенни лозунги - срещу американската война във Виетнам".

Антивоенни акции се състояха в десетки руски градове и по цял свят, пише онлайн изданието "Медуза". По данни на сайта "ОВД-инфо" към 23:30 ч. московско време, полицията в Русия е задържала над 1700 души.

От сутринта днес пак се нанасят ракетни удари по Киев, ЕС налага нови санкции на Русия, пише "Новая газета" в онлайн репортаж, озаглавен "Путин води война с Украйна. Ден втори".

"И двете страни понасят загуби, всички големи градове в Украйна са под обстрел, руската икономика се срина", констатира авторът на статия в броя.

Светът просто ще се раздели; ще останат свободни хора - и ние, прогнозира в коментар наблюдателка на руския всекидневник. "Каква част от Украйна ще остане свободна - зависи от украинските войски. Но за Русия, страхувам се, всичко е свършено", заключава тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари