Интересен експеримент в германска верига супермаркети

3
Експериментът, който ще трае седмица, тепърва ще бъде анализиран
Експериментът, който ще трае седмица, тепърва ще бъде анализиран Видео: NOVA

Експериментът, който ще трае седмица, тепърва ще бъде анализиран

Верига супермаркети в Германия направи уникален експеримент. На клиентите им се налагаше да купуват някои от стоките на по-високи цени. Целта - да се покрие „истинската цена“ на стоките и да се повиши осведомеността на потребителите за екологичната стойност и производството на храна.

Веригата, която има 2150 магазина в Германия, включи девет от продуктите си в кампанията „Истинска цена”, предава NOVA. Това означава, че тези девет продукта стават по-скъпи по време на експеримента, защото ще включват разходи за климат, здраве, почва и вода. Това, оказа се, оскъпява стоките с до 94%. От компанията очакват спад в продажбите, тъй като и потребителите все още се борят с инфлацията.

Продуктите са от кисело мляко и колбаси до веган шницел. Единият от тях е моцарела. Нормалната му цена преди експеримента е била 89 цента. Ако добавим обаче разход за климата, който възлиза на 24 цента, разход за вода 3 цента, за почва - 21 цента и за здраве - 18 цента, то крайната цена на продукта скача на 1,55 евро.

Друг продукт, влизащ в проекта, е плодово кисело мляко. Първоначалната му цена е 99 цента, но след всички допълнителни разходи, тя става 1,44 евро. Стойността на опаковка вурстчета от 400 грама пък скача от 3,19 на 6,01 евро.

Не при всички продукти разликата в цената преди и след експеримента е толкова осезаема. При веган шницела, например, оскъпяването е само 5%.

Преди около две години от веригата проведоха подобен експеримент и в свой магазин в Берлин. Въпреки всичко, масово са се предпочитали по-евтините стоки.

А експериментът, който този път ще трае седмица, тепърва ще бъде анализиран. От компанията вече заявиха, че генерираните приходи ще отидат за проект за опазване на климата и запазване на семейните ферми в Алпите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари