Институциите масово премахват хладилниците за бедни

0
Действащите в момента пунктове на "Ако си дал" са над 30 в различни градове на страната
Действащите в момента пунктове на "Ако си дал" са над 30 в различни градове на страната

Инициативата "Ако си дал", с която софиянецът Стефан Чолаков подкани през лятото граждани от цялата страна да помагат с храна на хора в затруднено положение, среща подкрепа, но често се сблъсква с проблеми.

В Русе Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) е отстранила хладилника в понеделник. В началото на седмицата във "Фейсбук" се появиха съобщения, че в Русе желаещите да оставят храна няма къде да го направят, понеже фризерът престоял в центъра на града само няколко часа, съобщи Чолаков пред "Сега".

"Някой открадна хладилника за бедни?", написа русенско издание, разказвайки как група деца напразно обикаляли улицата с торби с провизии. По-късно се разбра, че шефът на ОБДХ д-р Андриан Райков е наредил махането му, защото витрината не е включена в мрежата, а температурата в града надхвърли 10 градуса.

"Колеги от Русе ми се обадиха и ми казаха, че хладилникът е махнат, защото съдържанието му не се контролира", коментира Чолаков. С подобен проблем инициативата се сблъскала и в София, където един от трите хладилника също бе отстранен.

В Пловдив освен с контрола се оправдали и с това, че витрината не може да стои на главната улица.

"Ако си дал" съществува вече над половин година. Не съм чул за това време някой нуждаещ се да се е натровил. Мисля, че за всички ще е много по-лесно кметовете да направят нещо, за да включат фризерите в системата си за контрол и да помагат, вместо да пречат.

Очевидно е, че хората имат желание да помагат, затова всички щяхме да сме много по-щастливи, ако институциите участваха по-гъвкаво в процеса и насърчаваха инициативите на гражданите", заяви Чолаков.

По думите му действащите в момента пунктове на "Ако си дал" са над 30 в различни градове на страната, като на 28 декември хладилник ще бъде монтиран и в Девин.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари