Идеологът на "Хладилник за бедни" дава 3 милиона евро в помощ на българите

1
Банкерът Стефан Чолаков пуска и подписка за узаконяване на даренията с храни
Банкерът Стефан Чолаков пуска и подписка за узаконяване на даренията с храни

Живеещият в Швейцария българин Стефан Чолаков, който работи в банковата система, предлага да даде 3 млн. евро за специален фонд за защита на гражданите от българската държава. Това ще позволи да се спазват стриктно законите на страната, обяви по бТВ Чолаков, който е автор и на идеята "Хладилник за бедни".

"Ако на едно семейство с две или три деца, съдебният изпълнител реши да вземе къщата или единственото жилище, от този фонд да могат да се вземат пари, за да се откупи кредита и в следващите 10 години те да могат да си го вземат безлихвено или с много малка лихва", обясни сънародникът ни.

"Българите зад граница се опитваме да помогнем по някакъв начин. Искаме да направим нещо за защита на гражданите от издевателствата на българската държава. А тя прави ужасни неща с гражданите си. Познавам съдбите на много от хората от кризисния център. Знам как мафията им е взела имотите и ги е изхвърлила на улицата", коментира Чолаков.

Той разказа как българи, живеещи в чужбина, изпращат "най-различни добри модели за справянето с проблемите". "Това провокира идеята за законодателни промени, които ние предлагаме. Започнахме да правим подписка - буквално след Нова година изкарваме формулярите за подписи и започваме да събираме подписка за промяна на законите за изхвърляне на храна", посочи банкерът.

Чолаков недоумява защо в България законът не позволява да дариш храната, която остава. "Хубавото е, че по света вече има инициативи. Във Франция и Румъния вече има закони, които задължават собствениците на заведения и магазини да сключват договори със социални организации или фирми, които се занимават с храни за животни. А ние продължаваме да говорим за хранителна банка, от която, честно да ви кажа, за една година нашите доброволци не можаха да вземат нито един килограм храна", допълни Чолаков.

Източник: бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари