Институции се обединяват против трафика на хора в Русе

0
Във времето на глобализация все по-голям брой лица стават жертва на престъплението „трафик на хора”
Във времето на глобализация все по-голям брой лица стават жертва на престъплението „трафик на хора”

Всяка година на 18 октомври се отбелязва Европейския ден за борба с трафика на хора. Той се провежда за първи път през 2007 година.

Във времето на глобализация все по-голям брой лица стават жертва на престъплението „трафик на хора”. В света броят на жертвите е между 500 хиляди и 2 милиона.

Печалбите от трафика на хора в световен мащаб, според данните на Центъра за превенция на международната престъпност към ООН, са между 7 и 8 милиарда долара годишно, което е сравнимо само с незаконните печалби от продажбата на наркотици или оръжие.

Поради големите печалби  международната организирана престъпност се стреми да контролира трафика на хора.

България се смята най-вече за страна - източник на трафик на хора към Германия, Белгия, Франция и др. европейски страни. Основна причина е търсенето на по-добър живот и средства за препитание.

Освен икономически причини, трафикът на хора има дълбоки исторически, етнически и социални корени.

В различните исторически етапи хората са имали и различно отношение към трафика на хора. Първоначално закупуването и „придобиването” на човешки същества е било легално забогатяване. През XVIII век в Европа се развива концепцията за „естественото право”- това, което принадлежи на човек по природа - правото му на живот, на свобода и на щастие.

В края на XIX  век международната общност започва да говори за проблема „трафик на жени”. Тогава все повече жени и момичета, най-вече от Великобритания /предимно от нейните колонии/, стават жертви на трафик и са въвличани в проституция в континентална Европа. Затова и проблемът за борба с трафика на жени е повдигнат за пръв път на международен конгрес в Лондон през 1899г. През 1904г. в Париж част от европейските страни подписват международно споразумение за борба с „бялото робство” или трафика на жени.

Европейските държави подписват две споразумения за сътрудничество за закрила на жените и превенция трафика на хора през 1910г. и 1921г.  През 1933г. е приета Международна конвенция, забраняваща трафика на жени, а през 1949г., по време на Общото събрание на новосформираната международна организация ООН, е одобрена Конвенцията за борба с трафика на хора и експлоатацията от трети  лица с цел проституция.

През 2000г. е приета Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност, позната като Конвенцията от Палермо.

Целта на тази Конвенция е насърчаването на сътрудничеството с оглед по-ефективното предотвратяване и борба срещу транснационалната организирана престъпност.

В България тази Конвенция на ООН е ратифицирана със Закон за борба с трафика на хора, приет от 38-то Народно събрание на 12.04.2001г. и в сила от 29.09.2003г. Според този закон "трафик на хора" е набирането, транспортирането, прехвърлянето, укриването или приемането на хора, независимо от изразената от тях воля, чрез използване на принуда, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, измама, злоупотреба с власт, злоупотреба с положение на зависимост или чрез даване, получаване или обещаване на облаги, за да се получи съгласието на лице, упражняващо контрол върху друго лице, когато се извършва с цел експлоатация.

През март 2010г. Европейската комисия предложи нова европейска директива в областта на борбата с трафика на хора, която обхваща действия на различни фронтове:

     1. Разпоредби в областта на наказателното право, включващи общо определение на престъплението, утежняващи вината обстоятелства и по-тежки наказания, както и ненаказуемост на пострадалите.

     2. Преследване на нарушителите, включващо възможността да се преследват граждани на ЕС за престъпления, извършени в други държави.

     3. Права на пострадалите в рамките на наказателното производство, включващи специално отношение към особено уязвимите жертви, полицейска охрана на пострадалите, правно консултиране, специални мерки за закрила на децата.

     4. Подпомагане на пострадалите, включващо национални механизми за ранно идентифициране и помощ на пострадалите.

     5. Превенция, включваща мерки за намаляване на търсенето, което е стимул за трафика на хора.

     6. Мониторинг, предвиждащ определянето на национални докладчици или подобни механизми, които ще следят за изпълнението.

Имайки предвид значимостта на проблема „трафик на хора” в съвременното ни общество, Европейският парламент приема през 2007г. предложението на еврокомисаря Франко Фратини Осемнадесети Октомври да е ден, посветен на борбата с трафика на хора.

Във връзка с Европейския ден за борба с трафика на хора Местната комисия за борба с трафика на хора ще проведе редица инициативи съвместно с РД Гранична полиция, ОД на МВР – Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев” и училища от Община Русе. Началото на кампанията ще бъде на 17 октомври в Английска гимназия „Гео Милев”, където представители на Гранична полиция ще запознаят учениците с проблема трафик на хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари