Инспекцията по труда ще проверява шофьори на камиони в района на Русе

0
Водачите ще получават информационна брошура, свързана с правилата за времето за шофиране и почивка
Водачите ще получават информационна брошура, свързана с правилата за времето за шофиране и почивка Снимка: Dunavmost

Водачите ще получават информационна брошура, свързана с правилата за времето за шофиране и почивка

В рамките на Седмица на действието на Европейския орган по труда Инспекцията по труда (ИА ГИТ) и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИА АА) организират съвместни проверки с румънските си колеги в района на гр. Русе, реализирани с подкрепата на Европейския орган по труда, съобщиха от ГИТ. 

Представители на двете институции ще участват в такива проверки и в други държави - членки на ЕС. 

ИА ГИТ в партньорство с ИА АА се включва в Седмица на действието на Европейския орган по труда, 10 – 16 октомври 2022 г. Инициативите, които ще бъдат проведени през периода, са насочени към спазване на законовите изисквания в транспорта и споделяне на добри практики между контролните органи по прилагане правилата на Пакет „Мобилност“ на ЕС.

През Седмицата на действието ще стартира и информационната кампания на Европейския орган по труда „Пътят към справедлив транспорт“. Тя е насочена към повишаване информираността на водачите и операторите относно техните права и задължения на пътя при превози на товари и пътници. Като партньор в кампанията България ще се включи с инициативи, организирани съвместно от ИА ГИТ и ИА АА, допълват от ГИТ.

Ключови елементи в законодателството от пакета „Мобилност“ се разглеждат в информационна брошура, свързана с правилата за времето за шофиране и почивка. Посочени са всекидневните, седмичните и двуседмичните правила за времето за шофиране и правилата относно почивките. Обърнато е специално внимание, че водачът на превозното средство не може да използва редовната си седмична почивка в него. Работодателят е длъжен да поеме разходите за настаняване с подходящи условия за пълноценен сън.

Информация, която помага на шофьорите да разберат кога са командировани и кога не, както и какви са трудовите възнаграждения, които се дължат от работодателя е предоставена в брошура „Командировани шофьори – права и задължения, които трябва да знаем“. От нея шофьорите могат да научат също и какви документи следва да имат в случай на пътна проверка от контролни органи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари