Имате ли пари за почивка това лято?

0
Над 35 милиона жители на ЕС нямат пари дори за съвсем кратка почивка
Над 35 милиона жители на ЕС нямат пари дори за съвсем кратка почивка

Можете ли да си позволите почивка това лято?

Над 35 милиона жители на ЕС нямат пари дори за съвсем кратка почивка, става ясно от актуално проучване. Най-зле в това отношение се оказват гърците. Как се класира България пише Дойче Веле.

Още една класация, в която България заема неблагоприятна позиция. В Хърватия, Гърция и България ножицата между по-богатите и по-бедните хора е разтворена най-широко, когато става дума за достъп до лятна почивка. Това показват резултатите от изследване на Европейския синдикален съюз (ЕСС), което анализира материалното положение на най-бедните европейци именно с оглед на това дали могат да си позволят лятна почивка или не.

"Отпуската не бива да се превръща в лукс"

Повечето семейства с ниски доходи в ЕС не могат да си позволят лятна почивка - до този извод стига изследването, според което поне 35 милиона души в държавите от ЕС нямат достатъчно пари, за да изкарат дори съвсем кратка лятна отпуска. Става дума както за работещи, но зле платени европейци, така и за пенсионери, уточняват експертите на синдикалната организация, която защитава правата на 45 милиона синдикални членове в 38 европейски държави. Данните в проучването са получени от Евростат.

Отпуската не бива да се превръща в лукс, до който имат достъп само малцина“, казва Естер Линч, заместник генерален секретар на ЕСС. „През лятото многобройни служители излизат в отпуска и се радват на свободното си време, обкръжени от близки и приятели, а в същото време милиони хора с ниски доходи остават на сухо“, възмущава се тя. Според Линч тази несправедливост се дължи най-вече на едно обстоятелство: облагите от икономическия растеж в Европа през последното десетилетие очевидно се разпределят нечестно и непропорционално. От таблиците, публикувани в цитираното проучване, се вижда, че България е сред държавите, в които пропастта между по-заможните и по-бедните хора е най-дълбока.

Къде е най-добре?

Изследването показва, че цели 28% от хората над 16-годишна възраст в ЕС нямат достатъчно пари дори за една седмица летен отпуск. Най-зле са онези, които живеят на или под прага на бедността - тоест, получават под 60% от средния доход в своята страна. Сред тези европейци лятна почивка не могат да си позволят близо 60 процента.

Особено тежко е положението на тази група хора в Гърция, Румъния, Хърватия, Кипър, Словакия, Унгария и България. В Германия пари за лятна почивка нямат около 4,3 милиона души. А най-малко застрашени от бедност хора живеят във Финландия, Люксембург и Дания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари