Има опасност работниците на „Дунарит” да не получат заплатите си

0
В момента хората са на работните си места, но е застрашен износа и има опасност работниците да не получат заплатите си
В момента хората са на работните си места, но е застрашен износа и има опасност работниците да не получат заплатите си

Реформаторският блок и ГЕРБ очакват кабинетът да изкара пълен мандат. Това стана ясно от думите на министърът на икономиката Божидар Лукарски в интервю за в. „24 часа“. По думите му връзката ГЕРБ - РБ е здрава.
„Мога да кажа, че сме стабилен и прогнозируем партньор на ГЕРБ - и в управлението, и в парламентарната подкрепа“, уточни Лукарски.

Що се отнася до оставките на Писанчев и Лазаров и защо първо Радан Кънев и Петър Москов са знаели за тях, Лукарски коментира, че това е нормално и е проява на висока коалиционна култура.

По думите на икономическия министър назначението на Бъчварова е нестандартно. "Г-жа Бъчварова е човек със сериозни професионални качества и широк поглед върху цялата политическа гама. Има всички качества да се справи, както го направи с тежки ресори и с вицепремиерския пост, а и е силна политическа фигура. Още повече, че г-н Вучков постави добра основа на реформи в МВР и не виждам причина г-жа Бъчварова да не я надстроява", убеден е Лукарски.

В същото време стана ясно, че представители на синдикатите в русенското предприятие „Дунарит“ ще разговарят днес с министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Причина за срещата е, че със свое решение Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, чиито съпредседатели са Божидар Лукарски и министърът на отбраната Николай Ненчев, спря лиценза на дружеството за шест месеца. Основанието за това е „нарушена икономическата стабилност и надеждност“.

Така Съветът блокира изцяло дейността на „Дунарит“, в резултат на което близо 800 души, работещи в предприятието, както и още толкова в спомагателните дружества, ще загубят работата си.

От министерството на икономиката не дадоха конкретни обяснения защо лицензът за износ на продукцията е спрян за шест месеца, като посочиха, че информацията е класифицирана. Министър Лукарски посочи, че решението е продиктувано от „обективна заплаха за финансовата стабилност на страната“.

Синдикалистите настояват на срещата да бъде намерено решение, за да се осигури нормална производствена дейност на „Дунарит” и за запазване на работните места.

Диана Георгиева - председател на КНСБ в „Дунарит АД“ – Русе заяви, че в момента хората са на работните си места, но е застрашен износа и има опасност работниците да не получат заплатите си.

„Всеки ден ние сме във връзка с изпълнителния директор, всеки ден се срещаме и разговаряме с него. За съжаление, обаче, към днешна дата той също е в неведение какво и как се случва. На практика никой от нас, включително и председателят на Съвета на директорите недоумява какво и как е станало, коментира Георгиева.

По думите й липсата на информация е причина синдикатите в „Дунарит“ да поискат среща с министъра на икономиката.
Реалният собственик на предприятието много малко хора го знаят кой е. Другото, което е, смяната на една собственост не трябва да рефлектира върху работещите и предприятието и ако властимащите искат това предприятие да остане работещо“, каза Георгиева.

Работниците са готови на протест, увери синдикалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари