Напрежението в "Дунарит" расте

1
Работниците в завода са много притеснени - ще имат ли работа, ще си вземат ли заплатите
Работниците в завода са много притеснени - ще имат ли работа, ще си вземат ли заплатите

Все по-сериозни стават притесненията на работещите в трите дружества от военно-промишления комплекс, които държавата остави без лицензи.

Запорирани сметки на Емко и Дунарит затрудняват производството, работниците се притесняват за заплатите си, пише akcent.bg.

Затова и на 4 октомври ще се организира среща на територията на Дунарит, на която ще бъдат поканени и лидерите на конфедерациите КНСБ и Подкрепа в искане проблемите на Дунарит и на Емко да бъдат решени докрай и хората да работят спокойно.

Това стана ясно днес на пресконференция, на която синдикалните лидери на „Дунарит” и служители на заводите Емко в Монтана и в Трявна разкриха растящите проблеми, които предизвиква неяснотата по отношение бъдещето на работните им места.

Въпреки изявленията, че Дунарит няма да спира, заводът е в положение, в което процедурата по отнемане на лиценза му във всеки момент може да се активира. Това заяви лидерът на КНСБ Диана Георгиева. Не спират проверките на всички възможни държавни институции, които създават атмосфера, различна от нормалната работна среда.  Същото е положението в заводите в Трябва и в Монтана.

Георгиева смята, че с това, което се случва в момента, едва ли ще накара подрастващите да останат в България и за създават свой бизнес. Според синдикалния лидер държавата води дискриминационна политика по отношение на частните заводи в този бранш. Тя се обяви и срещу умишленото противопоставяне на работещите в тази индустрия от страна на управниците. И предупреди своите колеги от държавните фирми, че „мечката като заиграе, то ще влезе и в техните домове”, имайки предвид работещите в Аркус, Арсенал, ВМЗ.

Въпреки обещанията, че заводът ще работи, то слуховете за запорирани сметки на дружеството от страна на НАП, непрекъснатите тенденциозни проверки от страна на „всички възможни държавни институции” създават все по-голямо напрежение. Хората не са сигурни, че ще си получат заплатите, не са сигурни, че догодина ще имат работа, каза Георгиева.

Сегашната ситуация прави проблемни предстоящи търгове, в които фирмите трябва да участват и от провала им ще зависи съдбата на работещите в тях, заяви синдикалният лидер.

Искаме да чуем, че с Дунарит всичко е редовно, че лицензът му е върнат.

Министър Караниколов излъга, че става въпрос за контейнери с готова продукция. На площадката в Белица наистина има контейнери, но в тях, лично аз съм видяла, няма готова продукция, каза Вероника Демиева от Трявна.

Още по – опасно става с нареждането готовата продукция от Бургас да бъде прибрана обратно. Това със сигурност ще доведе до нарушения, като всичко, което се прави, е повече от абсурдно. Защо към водещи в сектора фирми като Емко, които работят на светло в вкарват в бюджета милиони, държавата има такова арогантно отношение, пита чрез медиите икономическия министър. Както и защо не се явяват пред работниците, за да говорят „очи в очи”.

Министър Караниколов след протеста в столицата дори се опитва да настройва работниците срещу ръководството, което е абсурдно, заяви Валентина Иванова от Монтана.  Целта на запорирането на сметките на заводите е да няма пари за заплати и така наистина да се стигне до подобна ситуация.

Тя се обърна към медиите да проверят дали онези, които работят в Кинтекс и КОС и застават зад истината, биват уволнявани.

Създаването на икономически нестабилна среда ще отклони партньорите и клиентите не само на Дунарит и на Емко, но и на целия ВПК у нас. А това едва ли ще е от полза на работещите в тези заводи, както и в държавните, така и за държавата, каза още Иванова.

Източник: akcent.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари