Има ли разлика между пневмония при COVID-19 и тази при грип?

1
Когато вирусът стигне до белия дроб, тогава може да се развие бурна възпалителна реакция - това е реакция на имунната система, разясни пулмологът д-р Ангелова
Когато вирусът стигне до белия дроб, тогава може да се развие бурна възпалителна реакция - това е реакция на имунната система, разясни пулмологът д-р Ангелова Видео: NOVA

Различава ли се пневмонията, причинена от COVID-19, от пневмонията при грип? И какви са най-честите грешки при лечението им

Д-р София Ангелова е специалист по белодробни и вътрешни болести. Завършила е медицина с Хипократов медал. Дълги години е работила в Специализираната болница по белодробни болести "Света София", била е и преподавател в медицинския университет - София.

"Пневмонията е заболяване, което се характеризира с възпаление на белодробния паренхим. Когато вирусът стигне до белия дроб, тогава може да се развие бурна възпалителна реакция - това е реакция на имунната система", това каза по  NOVA  пулмологът д-р София Ангелова.

Тя разясни, че при пневмонията от грип и COVID има два вируса, единият причинява грип, А, В, другият е SARS‑CoV‑2 и те са различни в структурата си.

Лекарят винаги препоръчва при първи симптоми на грип задължително да се вземе антивирусен медикамент, като с това блокираме разпространението на вируса.

"При SARS‑CoV‑2 заболяването протича в две фази. Първата е свързана с горните дихателни пътища и обикновено 70% от го прекарват до две седмици с температура, кашлица, хрема", каза още специалистът и добави, че всичко това е реакция на имунната система, която защитава тялото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари