Има ли още неразбрали, че мафиотска групировка управлява държавата?

5
С две думи – спасението е обединение срещу ГЕРБ
С две думи – спасението е обединение срещу ГЕРБ

Спонтанният протест срещу акцията на Гешев в президентството продължи до късно вечерта с окупиране на Орлов мост

Като гледа човек реакциите из социалните мрежи за прокурорската акция в президентството, на някои още не им се вярва. Откровените гербаджии скочиха веднага да обвиняват Румен Радев. Но освен тях, някои още не са убедени, че ни управлява мафиотска групировка. Буквално и без преувеличение. Тя е овладяла институциите в държавата, така че само формално изглежда парламентарна демокрация, пише Иван Бакалов в e-vestnik.bg.

Борисов е като главатар на банда, сочи враговете и по команда медии, прокуратура, партии, министри работят като мафия, с всички средства мачкат всеки, който им пречи.

Какво точно се случи вчера в президентството, което е толкова скандално?

То беше окупирано от въоръжени служители на МВР и прокуратурата, за да влязат вътре прокурори да арестуват двама съветници и да обискират кабинетите им. Защо са арестувани и дали има достатъчно основания, още не е ясно. Но нито обискът, нито ареста изискват президентството да бъде окупирано. Това е нагла демонстративна акция на Гешев за сплашване.

Ден, след като президентът Радев каза, че изпълнителната власт е определила НСО да охранява Доган и Пеевски, и защити интересите на държавата с окупирания плаж в Росенец, главният прокурор реши да смачка президентството. Да покаже, какво може да се случи и на Радев, ако много приказва.

Юристи са най-възмутените от акцията и коментарите им са еднозначни, че това е невиждано посегателство на върховна институция на държавата, на държавния глава.

Акцията е унижение не за Радев, а за държавата. Международният отзвук само излага страната, а не създава имидж на прокуратурата като независима. Точно обратното. Главния прокурор Гешев няма да блесне като борец с престъпността, по-скоро се очертава, че той обслужва организирана престъпна група във властта.

Може ли да излезе обществото от хватката на тези узурпатори, по пътя на избори и политически промени?

Някои си представят, че президентът може да обяви военно положение и да отстрани Борисов и правителството му.  Това са наивни мечти, които нямат никакви законови основания. И президентът няма такива правомощия.

Сегашната ситуация показва, че трябва да се обединят всякакви политически партии срещу ГЕРБ. Както единния фронт срещу фашизма навремето, обединил и леви и десни. Такова обединение може да отстрани сегашната явна и прикрита коалиция между ГЕРБ, националистически партии и ДПС.

Който и да дойде след Борисов, каквито и сътресения да има с окопалата се във всички структури на властта негова партия, ще бъде по-добре от сегашното положение.

Основна законодателна задача на бъдещия парламент ще бъде да отстранят сегашния главен прокурор, преди да е навредил още повече на държавата с милицонерските си акции. За някои негови арести и обвинения от сега с просто око се вижда, че ще завършат с оправдателни присъди и в съда в Старсбург.

За този главун прокурор бяха събрани агитки от криминалния контингент да правят демонстрации в негова защита. Изборът му от Висшия съдебен съвет с 20 гласа „за” и само 4 „против” е срам за юристите в България, срам за висшия орган на съдебната власт. Тази Висш съдебен съвет трябва да бъде разформирован, освободен предсрочно и избран нов. Това досега, откак е приета конституцията, се е случвало два пъти, и Конституционният съд се е занимавал с този въпрос. Следващият парламент може да го направи трети път, да промени закона и да избират наново ВСС, който да освободи недоразумението Гешев.

При по-висока избирателна активност и ясни политически идеи, може да се стигне и до поправки в конституцията и дори насрочване на избори за Велико народно събрание, което да промени и по-съществени неща за съдебната власт и главния прокурор.

Сега главатарят на бандата с чекмеджето много добре разбира коя партия, кой и с какво може да застраши властта му. Затова купува и заплашва, играе си на разделяй и владей, разбил е с хора отвътре главната си опозиция БСП, ще си напазарува пак тоя-оня от насипното дясно, за да ги раздели.

Но търпението има предел и са възможни най-неочаквани промени до изборите. Апатията с 50% негласували е единствената причина Борисов досега да печели избори. При по-висока избирателна активност никакви манипулации и фалшификации не могат да помогнат на мафиотската партия. В последните три парламента тя има между 84 и 97 депутати. Няма изгледи да вземе повече занапред.

С две думи – спасението е обединение срещу ГЕРБ. И да се гласува за партия, която официално поставя в целите си, че ще промени закона и ще разформирова отново Висшия съдебен съвет, за да изберат нов главен прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари