Има ли машинист във влака?

1
Министър Събев мечтае за бърза и печеливша железница, а нови локомотиви са без части за ремонт
Министър Събев мечтае за бърза и печеливша железница, а нови локомотиви са без части за ремонт Снимка: МТ

Министър Събев мечтае за бърза и печеливша железница, а нови локомотиви са без части за ремонт

Гръмки слова и непрекъснати кадрови промени - така може да се опише накратко управлението на транспортния министър Николай Събев. Това ясно може да се види от водената от него политика в жп транспорта, където лозунгите стават все по-нереалистични, а шефовете не успяват да се запознаят с личния състав, преди да бъдат уволнени. В резултат на всичко това обещаните реформи все още са само на хартия, влаковете все така се тътрят, често стават и аварии, пише Методи Костурски във вестник СЕГА.

Един от широкопрокламираните приоритети на министъра е да може да се пътува бързо до морето с влак. Така ще бъдат избягвани задръстванията по шосетата, особено през лятото. Според него от юни ще може да се стига от София до Бургас за по-малко от 5 часа. В това отношение бившият премиер Бойко Борисов бе много по-смел - през юни 2020 г. той обещаваше тази отсечка да се взема с влак за 3 часа! 

Хората, които разбират от жп транспорт, отговарят на тези блянове с железничарски виц, който гласи, че влакът може да вземе тази отсечка за толкова кратко време само ако табелата на гарата в Бургас се премести в Пловдив.

"По жп трасето има доста места с ограничения на скоростта на движение, като причината е лошото изпълнение на ремонтите на линията. Освен това има много гари, където спират влаковете, а слабата технологична обезпеченост изисква при пристигане и тръгване на композицията ръководителят на движение да излиза, което го няма никъде в Европа. За под 5 часа може да се стигне от София, ако жп линиите са в нормално състояние и се спира само на едно място, например в Пловдив. Всички кметове по пътя обаче искат бързите влакове да не ги подминават. Не го критикувам човека (министър Събев - б. а.). Просто е лаик. Два пъти за по 3 месеца сменя ръководни кадри на високо ниво и има хора, които са външни за системата. Общо взето, състоянието и на жп инфраструктурата, и на подвижния състав, не е добро. В момента, дори с доставените преди време нови машини, има 20% недостиг на локомотиви, за да се обвърже съществуващият график на държавните железници. Отделно разписанието е нереално и има влакове, които са полупразни, и на практика превозването на един пътник излиза по 1000 лв., но на никого не му стиска да ги спре. Такъв пример е пътуването от София до Дупница или Кюстендил, при което се возят по около 15 души в 3 вагона, теглени от мощен локомотив. Всичко е малко бутафория“, обясни професорът от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ Симеон Ананиев.

Пред ресорната комисията министърът неотдавна каза, че администрацията е една от пречките за реформите в сферата на жп транспорта и със сигурност в твърдението му има немалка доза истина. Но очевидно и той няма търпение, защото не дава много време на новоназначените да покажат какво могат.

На 12 януари по настояване на министъра на транспорта е изгонен негов заместник, а жп холдингът остана с двама директори по-малко. Тогава премиерът Кирил Петков уволни зам.-министъра на транспорта Илия Илиев, чийто ресор беше жп секторът. Освободени бяха и двама членове на съвета на директорите на Холдинг БДЖ - председателят Симеон Евтимов и Любомир Сяров, отговарящ за товарните превози. В съобщение до медиите на транспортното ведомство бе цитиран министърът със следното обяснение за чистката: "В БДЖ започнахме решителни и дълбоки реформи. Нуждаем се от екип, който да следва темпото на промяната".

Уволненията станаха изненадващо

Илиев стана зам.-министър през декември, а двамата вече бивши директори на БДЖ оцеляха за по-малко от месец. Така около седмица преди края на февруари в управата на жп холдинга останаха трима - някогашният депутат от НДСВ Йордан Мирчев, който тогава бе на 81 години, Петко Петков (49 г.) и Григори Григоров (56 г.). Точно 3 месеца по-късно Събев уволни и Йордан Мирчев - тук мотивът е, че освободеният не може да напише един бизнес план и трябва министърът да се занимава с неговите проблеми. Няколко дни преди това, на 8 април, с протоколно решение на бърза ръка освободи от Съвета на директорите на Холдинг БДЖ и друго свое назначение - Кирил Григоров.

"В момента честите смени на шефове в системата не са добри за никого", коментира за „Сега“ председателят на жп синдиката на КНСБ Петър Бунев. „Човек и да иска, не може за две седмици или за един месец да направи нещо. Тук не става дума за това кой какво може. С това многократно назначаване и уволняване работата се блокира. На практика никой не е тръгнал да прави нещо съществено. Всеки нов назначен идва и забранява продажби, покупки и т.н. На път сме елементарни ремонти да не могат да се направят. Всеки един разход за над 700 лв. трябвало да минава през Съвета на директорите и едни графити за пантографа на локомотива като не могат да се вземат, и машината стои. Хиляди части трябват за поддръжката. Вече излязоха за ремонт 2 от най-новите локомотиви, но чакат, защото няма колооси за подмяна. Преди ги купувахме от Украйна, но сега това е невъзможно. В най-добрия случай ще дойдат на двойна или тройна цена от Турция или на четворна-петорна от Европа.

Затова се съмнявам в оптимизма на министъра

Как да се намаляват разходи, като всичко скочи - токът, металите, които са основните консумативи в железниците“, добави синдикалистът. Той е притеснен от забавянето на обществените поръчки за новия подвижен състав. „В цяла Европа капацитетът на заводите производители е ангажиран за години напред. Те (от министерството - б. а.) говорят, че мотриси ще се купуват, но другите страни си направиха търговете и ги поръчват. В същото време и ремонтите на нашите мотриси „Сименс“ са на никъде“, припомни Бунев.

На този фон планът на транспортния министър е до 2024 г. БДЖ да стане печеливша компания, да няма нужда от пари от бюджета и дори да емитира акции на фондовата борса. Загубите само за 2021 г. са 41 млн. лв. Според Събев железницата още тази година може да намали разходите с 30%. Едновременно с това обаче, в отговор на депутатски въпрос, той уточни, че държавният жп превозвач ще кандидатства за нов договор за обществена услуга, чрез който на практика в момента компанията се субсидира. Събев бе категоричен и че цената на билетите не трябва да се увеличава, докато не се подобри услугата. "Трябва интернет, трябват чисти вагони, трябва да се спазва разписанието", обясни той. И се размечта дори за комбиниран билет, с който гражданите да могат "да пътуват от Силистра до Ню Йорк". След това идеята бе леко "приземена" - с един комбиниран билет от метрото в София да може да се стига с влак до морето и оттам с автобус до курортите. "Предвижда се системата да заработи от май с пускането на най-бързия влак от София до Бургас", съобщи министърът. Дали това ще се случи, предстои да видим.

Засега единствената реална "оптимизация" на работата на БДЖ, която се е случила, е заповедта на Събев началниците в жп транспорта да слязат от служебните коли и навсякъде да се придвижват с влак.

За БДЖ са предвидени сериозни средства в Националния план за възстановяване и устойчивост – над 1 млрд. лв. за нови влакове, чиято поддръжка ще струва 415 млн. лв. за период от 15 години. Още отсега е ясно, че около тези обществени поръчки има огромни апетити. "БДЖ – Пътнически превози" се опитва да закупи нов състав от няколко години, като поръчките постоянно се обжалват или прекратяват.

С парите по плана за БДЖ ще бъдат закупени 42 нови мотрисни влакове за крайградски линии, тип S-bahn (372,6 млн. от ЕС и 159,9 млн. лв. национално съфинансиране), и 20 нови push-pull влакове за дълги разстояния (271 млн. от ЕС и 196 млн. лв. национално съфинансиране). Отделно от това е и поддръжката им за 15 години – съответно 200 и 215 млн. лв. От графика за реализиране на проекта е ясно, че транспортното министерство на практика е готово да пусне обществена поръчка. Като срок за провеждане на пазарна консултация, изготвяне на документация за поръчката и обявяването й се сочи един и същи период – второ тримесечие на тази година. При обсъждането на плана за възстановяване един от отстранените ръководители в БДЖ Симеон Евтимов в прав текст заяви, че не е редно в самия план да се уточнява предварително видът на машините, които България ще купува. Малко по-късно той беше уволнен. Явно министърът критика не търпи. Въпросът е ще има ли някой смелост да му каже кои от идеите му са абсурдни и кои - реалистични. Или ще си останем на ниво "бомбастика".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Деливерски
    Днешната опозиция е улеснена когато някои фактори от управляващата коалиция и в частност фактори от ПП,всеки ден поднасят новини за българските читатели,които са в ущърб на управляващите като цяло.Г-н Събев прекрасно работи с "метлата" в неговия си ресор.Много професионалисти отидоха на улицата.Преди време той "уволни"шефа на НСО! Понеже президентът Р.Радев дори не чу за желанието на Събев,неговата злопаметност,се прехвърли очебиещо върху държавния ни глава,който изрази мнението си за днешното ни управление и войната в Украйна.Г-н Събев,ти си назначен от К.Петков,а Р.Радев е избран за втори мандат от милиони признателни българи.Пред президента са пет календарни години в служба на народа ни,а пред ПП и коалицията,може да са пет календарни месеца.
  • 10
    5
    Маньо
    Ппеди време, един тогавашен министър каза: Е.а ти държавата щом аз съм министър! Този му е наследник.
  • 5
    4
    До 3
    Не ме мисли. Правя каквото правя. А , че Еконт беше умряла фирма преди Събев да си купи министерското място, можеш да си сигурен в това. Ти да не му се падаш счетоводител нещо, че така се жегна?:) Или лично пуделче на Събев?:)
  • -7
    3
    мдаа
    русенец, ти само гледаш, мислиш, коментираш. а да и лапаш мухите...а той живота си върви, ти нещо друго освен да драскаш тук правиш ли? да наречеш еконт умряла фирма или си абсолютно кух на тема бизнес, или некав психичноболен
  • 10
    2
    русенец
    Събев друго няма да направи защото очевидно не е способен, но поне е натиснал където трябва и умрялата му фирма живна малко. Гледам, че започнаха и на Амазон пратките да разнасят, а преди това ставаше изключително рядко.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари