Има ли касетъчна война в Украйна?

0
Появиха се първите твърдения, че Украйна е използвала касетъчни боеприпаси в Луганск
Появиха се първите твърдения, че Украйна е използвала касетъчни боеприпаси в Луганск Снимка: ЕПА

Появиха се първите твърдения, че Украйна е използвала касетъчни боеприпаси в Луганск

Русия обяви, че украинската армия вече е нанесла удар с касетъчни боеприпаси. Владимир Путин заяви, че ще използва опасното оръжие в отговор, предава dir.bg.

Появиха се първите твърдения, че Украйна е използвала касетъчни боеприпаси в Луганск, каквито получи миналата седмица от САЩ. На свой ред президентът на Русия Владимир Путин каза (в интервю, дадено по-рано), че армията му ще отговори със същото оръжие, ако Украйна го използва. Той каза и друго - че е в ход "обратно инженерство" след задържане на западна военна техника.

Използвала ли е вече Украйна касетъчни боеприпаси

Украинските въоръжени сили са нанесли удари по югозападната част на град Луганск, вероятно използвайки касетъчни боеприпаси с голям обсег на действие, съобщи кореспондентът на ТАСС подполковник в оставка Андрей Марочко, предаде БТА.

"Около 10:00 ч. московско време в югозападната част на град Луганск жителите чуха задействалите се системи за ПВО, след което проехтяха... взривове, силно наподобяващи избухването на касетъчни боеприпаси. Не беше само един взрив, а голям брой почти едновременни взривове. Мога да предположа, че това е била ракета с голям обсег, оборудвана с касетъчна част. Засега не мога да кажа със сигурност каква ракета са използвали украинските бойци", разказа Марочко.

Той допусна, че украинските сили може да са ударили Луганск с нов тип боеприпаси. "Експлозията на ракетите "Сторм шадоу" е малко по-различна", обясни Марочко.

На 13 юли говорителят на таврийското военно командване Валерий Шершен потвърди информация на Си Ен Ен, в която се цитира командира на силите на Таврия, според когото Украйна току-що е получила касетъчни боеприпаси, но още не ги е използвала.

Касетъчните боеприпаси са "в ръцете на нашите отбранителни сили", заяви Шершен пред украинската телевизия, без да съобщава подробности.

На 7 юли САЩ обявиха, че ще изпратят на Киев касетъчни боеприпаси като част от пакет за сигурност на стойност 800 млн. долара, който има за цел да гарантира, че руските сили няма да могат да спрат украинската контраофанзива.

Касетъчните боеприпаси (множество малки експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд) са забранени в повече от 100 държави. Обикновено те разпръсват на голяма площ голям брой по-малки бомбички, които могат да убиват безразборно. Тези, които не успяват да се взривят, представляват опасност в продължение на десетилетия, припомня Ройтерс.

Украйна заяви, че ще използва касетъчни бомби само за "деокупиране" на територията си и че няма да ги използва в градски райони. Президентът Володимир Зеленски повтори тези уверения на срещата на върха на НАТО.

Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на тези оръжия.

Западни и украински източници твърдят, че Русия вече е използвала такива боеприпаси в Украйна.

Путин: Ако ги използват срещу нас в Украйна, ще отговорим със същото

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин каза, че страната му има "достатъчно запаси" от касетъчни боеприпаси и че Москва си запазва правото да ги използва, ако такива боеприпаси бъдат употребени срещу руските сили в Украйна.

"Разбира се, ако те бъдат употребени срещу нас, ние си запазваме правото да предприемем реципрочни действия", каза Путин в интервю за държавна телевизия, откъси от което бяха публикувани днес.

Пред минните полета

Американският в. "Вашингтон пост" пише, че трудностите, които украинските сили изпитват с преодоляването на минните полета, разкриват уязвимостта на бронетранспортьорите и танковете, които Западът предостави на Киев.

Изданието посочва, че това важи особено силно за новопристигналите американски бойни машини "Брадли" и германски танкове "Леопард", които бяха представени като ключова част от оръжейните доставки в подкрепа на украинската контраофанзива.

Дори и след като попаднат на мини, повечето военнослужещи вътре оцеляват с леки наранявания, но те не успяха да пробият руската отбрана, се казва в материална на "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Изданието цитира и главнокомандващия на украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни, който подчертава, че армията му се нуждае от съвременни изтребители като американските Еф-16, както и от други системи за подпомагане наземните операции.

"Арестуване" на западните оръжия

Освен това Путин каза, че заловеното западно оборудване ще бъде внимателно проучено от руски специалисти.

"Има такъв израз като "обратно инженерство"... Ако има възможност да се надникне вътре и да се види дали там има нещо, което може да се приложи тук, защо да не го направим", посочи Путин интервюто за телевизия "Русия-1".

Той обърна внимание на модерното оборудване, с което Русия разполага и даде за пример танка Т-90 "Пробив". "Най-добрият танк в света! Без никакво преувеличение", заяви уверено държавният глава. "Но врагът също произвежда модерна техника", предупреди той.

На война като на война

Междувременно губернаторът на руската Белгородска област съобщи, че украинските сили са обстрелвали с ракети "Град" руския град Шебекино, разположен в близост до границата с Украйна, като при нападението е била убита една жена, допълва Ройтерс.

"За голямо съжаление един човек е загинал - жена, карала велосипед по тротоара... Нараняванията, получени от шрапнелите, са били несъвместими с живота", написа Вячеслав Гладков в "Телеграм".

"Град" е реактивна система за залпов огън, която обикновено монтирана на шаси на камион "Урал-375Д". Тя се използва както от украинските, така и от руските сили, отбелязва Ройтерс. Правозащитни организации считат насочването ѝ срещу цивилни за военно престъпление.

От друга страна областният управител на Харков Олег Синегубов написа в "Телеграм", че руските сили са обстрелвали жилищни сгради в село Колодязне, като при атаката е бил ранен 33-годишен мъж. По думите му тази нощ Русия е изстреляла четири ракети земя-въздух срещу град Харков. Една жилищна сграда е била засегната.

Губернаторът на Запорожка област Юрий Малашко съобщи в "Телеграм", че вчера следобед е имало тежък руски ракетен обстрел по село Степногорское, при който са били ранени три жени и четирима мъже. Няколко къщи са били ударени, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    до 2
    тъпчо, викаш ако имаше атомна бомба не е проблем да си я гръмне на нейна територия и да избие собствените си граждани и зарази собствените си води и земи?!? Олигофренията граници няма 😁👍
  • 4
    3
    до 2
    викаш като щатите, ей тъй щаха да си думнат бомбичката?!? ад така разбирам нещата за касетъчните боеприпаси - що сме страна в конвенцията сме против използването им навсякъде, иначе сме долни лицемери, ама то можело щото имало война, че аз не съм чул в мирно време някой да си емяткал ей така касетите?!? малко бременни няма! та така, ние се оказахме долни лицемери! нито наглосаксите, нито германците в случая не си погазиха думата за касетъчните боеприпаси! ей това нашето поведение говори какви путьовци са ни управляващите!
  • -4
    2
    ссср
    то хубаво, но украйна на собствена територия може си ползва квото иска срещу нашественика, докато руснаците ако го използват ще бъде осъдено. подобно е положението с атомните бомби, ако украйна имаше такива, никой в момента нямаше да може да ги спре да ги използват
  • 8
    1
    е, не изписахте вежди,
    извадихте очи! сега русия ще си използво на воля касетъчния арсенал, а той никак не е малък и много разнообразен и вие няма да можете и да мецнете!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари