Има ли бум на хранителни зависимости?

0
Според данните средно всеки е добавил 4 кг в локдауна.
Според данните средно всеки е добавил 4 кг в локдауна. Видео: NOVA

Бум на хранителни зависимости по време на пандемия!

Предупреждението е на британски учени, които откриват негативния ефект от трайното затваряне вкъщи. Може ли да се стигне до ударна промяна в теглото и кои са най-засегнати? 

Пътят към спортната зала става все по-труден по време на пандемия. Не само заради ограничителните мерки, но и заради новите навици, които изолацията формира. Трайното затваряне вкъщи отключва различни хранителни зависимости - от ударно трупане на килограми до другата крайност - анорексия и булимия. Така броят на тези състояния още повече расте, въпреки че и преди коронавируса над 30% от населението на Европа беше жертва на хранителни зависимости.

Според данните средно всеки е добавил 4 кг в локдауна.

А най-засегнати са мъжете и децата. Месеци изолация, стрес и затваряне. Промяната в емоциите бързо води и до промяна във всекидневните навиците за Анастасия.

Бях много стресирана, храненето ми тотално се обърка, стоенето вкъщи доведе до едно емоционално хранене. Лично аз се хранех много повече и много по-„мръсно” така да се каже”, споделя тя пред NOVA

Промяната в навиците се пренася и на кантара. По-лошото - и върху тонуса и здравето на Анастасия.

Качих три кг за кратко, което не беше най-голямата драма. По-голямата драма беше, че самият организъм започват по съвсем друг начин да действа – метаболизмът ми се забавя, станах ленива, започнах да губя интерес към тренировките”, разказва тя.

За много като Анастасия заместител на ежедневните навици се превръща храната. А това бързо води до опасни зависимости към всичко, което слагаме на трапезата, категорични са експертите по хранене.

Ако някога сме говорили за емоционално хранене, сега вече то е абсолютен факт при всеки един от нас – защото малко или много храната компенсира емоциите, които не изпитваме от това, че сме затворени повече в къщи, социалните ни контакти са ограничени. Не е случайно, че по време на пандемията ставаме свидетели, че по стените на много хора в социалните мрежи е пълно с рецепти, снимане на храна – това преобладава в нашия живот”, обясни диетологът Ипократис Пападимитракос.

Ние с храната сме в едно определено отношение. По същия начин, както сме в любовни или други отношения с близки и приятели – по същия начин ние сме в отношения и с храната. Т.е. когато ни липсват емоции от социален характер, ние компенсираме с храната. И това води до едни крайности, които водят до нежелани последици”, добави Камелия Буюклиева.

Резултатът - ударно трупане на килограми при едни и рязко сваляне на теглото – при други. При всички обаче – хранителните зависимости се превръщат в диагноза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари