Илиян Василев: Защитата на концесионера на летище София по "120 минути" е за второкласници

0
Щом започнат да прекаляват с прилагателните - страхотна държава, красива столица, приоритетни области, сигурност, и т.н. значи нещо ни "дърпат за крака" - "вземат за мезе"
Щом започнат да прекаляват с прилагателните - страхотна държава, красива столица, приоритетни области, сигурност, и т.н. значи нещо ни "дърпат за крака" - "вземат за мезе" Снимка: БГНЕС

Защитата на концесионера на летище София по 120 минути е за второкласници.

Нетната текуща стойност на 245 милиона евро концесионни такси, платими през първите 10 години, е ДВА ПЪТИ по-висока от нетната текуща стойност на същите тези 245 милиона евро платими през последните 10 години. Ерго щетата за държавата може да се измери просто - не получаваме тези пари.

Те губели по 30 милиона евро на година? Излиза, че при държавата като управител се губеше по-малко!? Обяснението е просто - разходите по управлението за вероятно два пъти по-големи.

Не зная концесионера на летищата във Варна и Бургас или Пловдив да са поискали и да са получили подобен бонус. Или за тях няма пандемия?

Този бонус е съществен и променя цялата структура на предложението и търга, като поставя загубилите в неравностойно положение. Както и да се гледа - това е СЪЩЕСТВЕНА промяна на условията, която облагодетелства само един участник.

Аргументацията, че това било условие за да поддържат тези високи нива на инвестиции е за първи клас - сори, това са условията на търга. Ако не са ви устроивали винаги сте имали опцията да се откажете, но да подменяте правилата преди срещата?!.

Сега е явно, че нямат свежи пари за инвестиции, и използвате "спестените" концесионни такси за инвестиция, но и това не правят. Нямат инвестициите, защото първо плащат на себе си и на "посредниците".

По условията на концесионния договор дължимите неустойки на 9 години не са пречка да си тръгнат и да си спестят инвестициите. Няма клауза, която да гарантира интереса на държавата. То това е и логиката на концесионните такси, че те са дължими и като не плаща една година, се прекъсва договора. Като се отказва от концесионни такси за първите 10 години държавата се е самоограничила в правото си да прекрати договора без да търпи нетни щети.

Щом започнат да прекаляват с прилагателните - страхотна държава, красива столица, приоритетни области, сигурност, и т.н. значи нещо ни "дърпат за крака" - "вземат за мезе". Защото нищо от това не е измеримо равностойно на реалните инвестиции. ТЕ нямали проекти, нямали планове - абсурдно е с това да оправдават отсъствието на инвестиции.

А това с тоалетните просто е патетично.

Както казах многократно, участието на Домусчиев е най-вероятно скрито през фонда Меридиен.

Накрая най-важното - да разпределим ролите - абсурд е за корупцията през Министерството на транспорта - защото каквото и да се искали концесионерите, ако имахме професионалисти в МТ те нямаше да се съгласят на подобни кабални отстъпки, нито пък да дадат договора за концесия при привилегировани условия за един от участниците. Няма логика дейстствията на източника на корупцията - министъра на транспорта да се защитават от ползващия се от тази корупция концесионер.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари