Илиян Василев: ГЕРБ, ДПС и БСП се стремят радикално да свият възможностите за управление на кризата

0
Отделянето на пенсиите като поле за популизъм е поредния опит за разкол в обществото
Отделянето на пенсиите като поле за популизъм е поредния опит за разкол в обществото Снимка: БНТ

Торпилирането на бюджета е само част от минирането на управлението през трудния зимен период. ГЕРБ и ДПС, подкрепени от БСП, се стремят радикално да свият възможностите за управление на кризата, включително задължителни финансови буфери. Отделянето на пенсиите като поле за популизъм е поредния опит за разкол в обществото.

Имаме разходи свързани с пандемията, и то не само преки, по поддържането на здравната система /без нея хората умират/, но и по отразяване на ефектите от принудителното спиране на работа на много хора. Ресторантьорите могат да си протестират от сутрин до вечер, но здравните власти нямат друг полезен ход освен да ограничат разпространението на заразата, чрез ограничение на движението и събирането на хора. Не знам дали разбирате, че не става вече дума за това дали маските помагат, до колко са ефективни ограничителните мерки, или как да се регламентира/удостоверява наличието на ваксинационен документи, или такъв за преболедувал /антигенните тестове се оказа не са достатъчни, но само у нас/, или за наличие на антитела. Става дума за управление на възприятия в среда на разделение и политиеска криза, защото хората трябва да имат минимално равнище на солидарност и доверие един към друг, всички към властта. Като отнемете на управлението /правителството възможността да има буфери, кризата започва да самоескалира. Това е класическото след нас /ГЕРБ/ДПС/ и потоп.

А извънредни и непредвидени в актуализацията разходи колкото искате. Давам пример с тема, която познавам - енергетиката. Хората няма как да посрещнат шока в цените без помощ от държавата. Цените на природния газ не могат да се прехвърлят върху цените на парното и топлата вода, защото това би означавало геноцид. Става дума за два пъти по-скъпо парно и топла вода. А е зима, правото на топлина и светлина, е неотменимо. Въпрос за национална сигурност.

Булгаргаз няма подобен ресурс за да осигури парното и топлото на всички български абонати. Няма как да преминат и на ток, защото това ще срине енергийната ни система. Съществува реална възможност да настъпят сривове в производството и преноса на електрическа и топлинна енергия. В бюджета няма предвидени средства, а става дума поне за 500 милиона лева пряка енергийна помощ, само за закупуване на суровината природен газ, която вместо зам 18 евро/МВтч за азерски газ, ще плащаме по 38 евро/МВтч за руски газ. От там трябва и поне още толкова за енергийни помощи, защото заради пандемията хората няма да имат работа. Сметката не е сложна.

Много трудно излизат балансите след ГЕРБ цели да дестабилизира на всяка цена всичко, а ИТН цели на дестабилизира Промяната. Грешат обаче много политици и партии, които наблягат на евтин популизъм. Народът обръгна и тези номера вече не действат.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари