Илиян Василев: ДБ трябва да оставят "Има такъв народ" да назначат свой премиер

0
Властта покварява почти всеки. За това за мен най-високия критерий е дали си бил във властта и си оцелял на съблазните
Властта покварява почти всеки. За това за мен най-високия критерий е дали си бил във властта и си оцелял на съблазните Снимка: БГНЕС / Архив

Има такъв народ ще спечелят и имат право да назначат свой министър председател

 Тъй като чувам гласове в Демократична България /за радост не са ръководни/ да ги оставим сами да се оправят/, да ги предупредя - протестната енергия върху която сега всички партии на протеста трупат точки, не предполага подобни дребни сметки.

Да, ИТН ще бъде в силната позиция да определя кой къде да бъде премиер, но те не са самоубийци, за да тръгнат сами да управляват, като разчитат на подкрепа на ДПС или БСП. Освен това има елемент на саможертва, защото няма реформатор или политик, който вади кестените от жарта, който да се надява да получи признание след това. Това е съдбата на всеки истински реформатор - гледа на едро, в мащаба на прогреса и доброто на нацията си. Личното минава на заден план.

За това ДБ и ИСМВ ще имат своята възможност да преговарят за принципна коалиция и "експертен кабинет" - както казах на принципа "най-добрия за позицията". Не политици, които знаят всичко, а професионалисти, защото в много сектори реформите вече са невъзможни, трябва градеж от нулата.

За това моят съвет - да се признае правото на ИТН да определят премиер /резултатите от изборите/, от там нататък - принципи, програма, политики и най-добрия за поста. В ДБ и ИСМВ има качествени хора, има и заместник министерски постове, регулатори, агенции, постове в парламента.

От служебния кабинет има малко министри, които стават за редовен кабинет.

Битката с коварен враг често изисква не гръмогласност, а системност и хитрост. За съжаление не виждам много подобни хора.

Да, логичен е въпросът, ИТН да не подведе ДБ и ИСМВ както ГЕРБ Реформаторския блок. Грешката тогава беше, че не  реагираха всеки път, когато ГЕРБ предаваха четата. Оставиха министри да управляват с Борисов и това дискредитира изобщо реформаторите. Властта покварява почти всеки. За това за мен най-високия критерий е дали си бил във властта и си оцелял на съблазните. Няма нищо по ценно. Нищо!!!

От моя опит съотношението е 1 максимум 2 на 10 остават "чисти".

Иначе това което ще правя е това, което правех до сега. Като гледам колко "активни борци" срещу него се появиха, да ти стане неудобно да споменеш собствената си дейност. Пък и никак не е важно.

Трябва ни постоянно будно и активно гражданско общество и медии. Само те са гаранцията че промяната няма да стане подмяна и за това че имунната система на обществото няма да позволи поредния кръг от олигархизация на властта.

Никак не е лесно, нито сигурно. Но е по-важно от това да бъдеш във властта.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари