Стана ясно какви пари и къщи имат българските политици

0
Всяка година хората, заемащи висши държавни постове трябва да подадат декларации за имущественото си състояние до 15 май - за предходната календарна година
Всяка година хората, заемащи висши държавни постове трябва да подадат декларации за имущественото си състояние до 15 май - за предходната календарна година Снимка: Свободен Човек

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019-та година, а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили

Впечатление прави и имуществото състояние на част от министрите в служебния кабинет - вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков има декларирани няколко имота в София, Несебър и село Антон, а министърът на икономиката Кирил Петков си е купил кола за 60 хиляди лева и е декларирал над един милион лева в чужбина.Това показва справка в декларациите, подадени пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси за 2020 година, пише Дневник. 

 Регистърът е достъпен на страницата на комисията.

Всяка година почти по същото време

Всяка година хората, заемащи висши държавни постове трябва да подадат декларации за имущественото си състояние до 15 май - за предходната календарна година. В двумесечен срок пък комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров има ангажимент да публикува декларациите на страницат си, както и списък на тези, които не са.

Според информация от сайта на комисията с дата 28 юли, за първите шест месеца на 2021 година 533 лица, заемащи висши публични длъжности не са подали декларации за имущество и интереси или са ги подали извън установените срокове. "За 243 от тях е взето решение за извършване на проверка за установяване на незаконно придобито имущество. За останалите е установено, че закъснението се дължи на обективна невъзможност (основно затруднения, свързани със здравословно състояние или пандемичната обстановка, свързана с COVID-19)", става известно още от съобщението. Съставени са 100 акта за административни нарушения, издадени са 51 наказателни постановления, а в 14 от случаите е заплатена глоба в общ размер на 21 000 лв.

Декларациите на депутатите - по-късно

Декларациите на депутатите от 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание ще бъдат публикувани едновременно, след изтичане на сроковете за народните представители от 46-то Народно събрание. "Публикацията ще бъде извършена по този начин, поради големия брой задължени лица, които са били избрани в състава и на 44-то НС, и на 45-то НС и понастоящем са в състава на 46-то НС, както и големия брой декларации, подадени от тях в изпълнение на изискванията на действащия закон (ежегодна и финална за 44-то НС, встъпителна и финална за 45-то НС и встъпителна за 46-то НС", уточняват от комисията.

Нов апартамент за Костадин Ангелов, Кралев - с близо 400 хиляди лева

През 2020 г. Бойко Борисов е увеличил спестяванията си спрямо предната година, сочи справка в регистъра на КПКОНПИ. Наличните му парични средства са се увеличили до 184 хил.лева, докато през 2019 г. са били близо 117 хил. лв. Сумата в банковия му влог не се е променила от 2018 г. и продължава да е близо 190 хил.лв.

Освен това още не е качена декларацията по чл. 37, т.т. 1-6 и т. 9 от ЗПКОНПИ към датата му на освобождаване като министър-председател, т.е. не може да се направи сравнение какви имоти, коли и т.н. притежава от преди 2020 г.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев е декларирал, че разполага с 90 хил.лв и още около 100 хил.лева на влог. За сравнение през 2020 г. той е посочил, че притежава само 38 хил.лева в налични парични средства.

Имотното състояние на бившия вицепремиер Екатерина Захариева също се е увеличило - през 2019 г. тя е започнала строеж на къща в Гърция върху земеделска земя, купена през 2008 г. Строежът на сградата с размер от 200 кв.м е оценен на 262 081 лв. Тя разполага с около 50 хил.лева на влог, а съпругът ѝ Ангел Захариев има налични средства в размер на около 156 хил. Лв. (не са се променяли от 2018 г.)

Другият бивш вицепремиер Красимир Каракачанов е добавил нов автомобил към имотното си състояние (Тойота за 15 хил.лв.) и допълнителни 55 хил.към наличните си парични средства. В момента той разполага с 165 хил., докато през 2019 г. Сумата е възлизала на 110 хил.лева. Със съпругата му - Росица Слабакова - на влог държат още около 126 хил. лева.

Бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски е декларирал общо 254 144 лв. от заплати и продажба на имот, бившият спортен министър Красен Кралев има налични парични средства в размер на 398 хил. лева.

През 2019г. бившият здравен министър и бивш шеф на болница "Александровска" Костадин Ангелов си е купил апартамент с гараж и паркомясто и идеални части за почти 600 хил лева. Размерът на жилището е 295 кв.м. Според имотната декларация на Ангелов той изплаща договорна ипотека в размер на 509 227 лв. Към банка ДСК.

От министрите в служебния кабинет "най-бедни" се оказват вицепремиерът Атанас Пеканов и министърът на финансите Асен Василев. И двамата са декларирали, че притежават по един апартамент в София. През 2020 г. Пеканов си е купил автомобил на изплащане за сумата от 40 478 лв., а наличните му средства възлизат на около 47 хиляди лева. Спестяванията на Асен Василев възлизат на около 74 хил.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков има влог в банка ДСК за над 100 хиляди лева, както и кредитна карта с лимит до 10 хиляди лева. Той е декларирал три апартамента в София, още няколко имота в столицата и областта, две къщи в село Антон и жилище в Несебър. Като основание е посочено брачен договор. Служебният премиер Стефан Янев има три апартамента, придоби от 1997 до 2016 година, един от които е в Банско, както и влогове на името на него и съпругата му за над 70 хиляди лева.

Най-богат от служебните министри е икономическият министър Кирил Петков. Според декларацията му той разполага с над 1 млн. лева на влог в чужбина и още 80 хил. налични парични средства. През 2021 г. Петков си е купил автомобил марка "Лексус" за 60 000 лева.

Регионалният министър Виолета Комитова е декларирала, че си е купила къща с двор за 430 хил. лева (73 кв.м.) през 2021 г. Нейните налични парични средства възлизат на около 41 хил.

През 2020 г. Министърът на транспорта Андрей Живков се е сдобил и с къща с двор в Кюстендилско, и с лек автомобил Мерцедес за 12 хил лева.

Здравният министър Стойчо Кацаров и съпругата му имат на влог близо 230 хил. Лева. Жена му - Елисавета Енишейнова - е собственик на медицински център.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Карате ли се с жена ти?
- Караме се.
- А как се сдобрявате?
- Изключвам рутера и я чакам да дойде да ме помоли да и "поправя интернета".

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари