Илиана Кирилова: Има група адвокати, които дебнат като чакали пред болниците

0
Те причакват близки на пострадали на пътя, твърди шефката на СГП
Те причакват близки на пострадали на пътя, твърди шефката на СГП Снимка: БГНЕС

Те причакват близки на пострадали на пътя, твърди шефката на СГП

Прокуратурата ще сезира Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) за действията на адвокати, които се възползват от трагедията на близки на жертви от катастрофи, чакат ги пред болници, за да си предложат услугите, а след това често и мамят пострадалите.

Това обяви градският прокурор на София Илиана Кирилова по време на кръгла маса „Предложения за законодателни промени при разследване на пътнотранспортни произшествия“, пише Lex.

За схема за измами наскоро разказа „Нова телевизия“, при която адвокат и негов сътрудник убеждавали неграмотни пострадали от катастрофи, че ще им помогнат, а след това прибирали обезщетенията, като им давали дребни суми.

„Често именно такива адвокати причакват близките на жертвите пред болниците и първи ги уведомяват. Има една такава определена група, която като чакали сякаш се радва на това, за да вземе едни пари и затова ще сезираме Висшия адвокатски съвет“, каза Кирилова.

По време на форума са били обсъдени и предложенията за промени в Наказателния кодекс (НК), в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Наредбата за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, които прокуратурата представи преди месец.

Тогава от градската прокуратура обявиха, че предлагат в случаите на причинена смърт при непредпазливост, обвиняемите да могат да бъдат държани в ареста до 8 месеца, а шофьорските им книжки задължително да се отнемат. Сега максималният срок на продължителност на най-тежките мерки за неотклонение – задържане под стража и домашен арест, при непредпазливи престъпления, е два месеца. Прокуратурата иска този срок да бъде увеличен на 8 месеца, като условието е при непредпазливото престъпление да е причинена смърт и то да е с изключително висока степен на обществена опасност.

От СГП предложиха също при причинена смърт задължително да се отнема и шофьорската книжка. Друго тяхно предложение е да се даде възможност за незабавно изземване на образци за тестване на употребата на алкохол и наркотици от шофьори при последващ съдебен контрол, тъй като в момента водачите имат право да откажат тест.

Прокуратурата иска да има възможност и за събиране на трафични данни от мобилните оператори за всички престъпления с причинена смърт, включително и тези, извършени по непредпазливост. Тогава бяха предложени промени и в наредбата за вещите лица, които предвиждат критерии за срочност за изготвяне на експертизи и мерки, които да подпомогнат ефективната работа на вещите лица, на които са възложени експертизи чрез избягване пренатоварването им и увеличаване на експертите.

Служебният правосъден министър Мария Павлова каза, че министерството подготвя промени в наредбата, а освен това МВР работи по проект за законодателни промени срещу пътния травматизъм. На срещата днес участниците споделиха, че очакват до септември всички предложения да са систематизирани и да бъдат предложени за гласуване в парламента.

На кръглата маса в прокуратурата участваха заместник главният прокурор Елена Каракашева, близки и роднини на загинали в тежки катастрофи, членове на сдружение „Ангели на пътя“, представители на Българската асоциация на пострадали при катастрофи, експерти по пътна безопасност, депутати и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Де юре и Де факто
    Бъкано е от закони, ама кой ги спазва?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари