Илхам Алиев: Азербайджан си върна суверенитета над Нагорни Карабах

0
Президентът направи телевизионно обръщение към нацията
Президентът направи телевизионно обръщение към нацията

Президентът направи телевизионно обръщение към нацията

Азербайджан възстанови изцяло суверенитета си над Нагорни Карабах след "антитерористична операция", обяви днес президентът Илхам Алиев, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той направи телевизионно обръщение към нацията тази вечер.

По-рано през деня Азербайджан обяви, че е спрял светкавичното настъпление, което започна вчера в Нагорни Карабах, след като арменските сепаратистки сили са се съгласили на споразумение за прекратяване на огъня, в съответствие с което областта ще се върне под контрола на Баку, посочва Ройтерс.

Алиев увери, че азербайджанските въоръжени сили са се справили успешно със задачата си да пазят цивилното население и инфраструктура по време на своята "антитерористична операция".

В Нагорни Карабах имаше повече от 100 арменски танка и бронетранспортьора, каза той.

Споразумението за прекратяване на огъня предвижда силите на арменските сепаратисти да се разоръжат.

За утре на азербайджанска територия е предвидена среща между техни представители и делегация на Азербайджан за обсъждане на прилагането на постигнатите договорености.

В своето телевизионно обръщение азербайджанският президент предложи на етническите арменци от Нагорни Карабах, както и на съседна Армения, перспективи за сътрудничество, помирение и съвместно развитие. Азербайджан ще интегрира напълно населението на областта, която ще превърне в рай, обеща той.

Азербайджанският президент даде да се разбере, че страната му няма нищо против арменците от Нагорни Карабах, които нарече "наши граждани", а само срещу тяхното "престъпно ръководство".

Азербайджан оценява факта, че Армения, на на чиято подкрепа сепаратистите разчитаха в продължение на три десетилетия, не се опита да се намеси в неговата военната операция, а "наблюдаваше внимателно", каза Алиев. Според него това подобрява перспективите за мирни преговори.

Нагорни Карабах - населена преобладаващо с арменци област, която е част от международно признатата територия на Азербайджан - се отпеци след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години на миналия век в резултат на кръвопролитна война. През есента на 2020 г. Баку си върна контрола над част от региона и прилещажи територии след нов въоръжен конфликт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 16
    1
    Бай Чеп
    Нещо санкцийки? От азерския газ отказваме ли се?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари