Идва студен фронт

1
Жълт код за дъжд с гръмотевици е в сила за 11 области на страната
Жълт код за дъжд с гръмотевици е в сила за 11 области на страната

Атмосферното налягане ще е значително по-ниско от средното за юли от днес, понеделник. Към края на деня от запад то обаче ще започне да се повишава.

През денонощието през страната ще премине студен атмосферен фронт. Главно над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Очакват се градушки.

Жълт код за дъжд с гръмотевици е в сила за 11 области на страната за 29 юли, сочи справка на сайта на НИМХ.

Предупреждението е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, София област и град и Перник. В тези райони се очакват краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури.

Над Източна България ще преобладава слънчево време, след пладне с временни увеличения на облачността, но само на отделни места там ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Източна България - от североизток, и с него ще прониква хладен въздух.

Температурите ще се понижат, но все още в Горнотракийската низина и в крайните югозападни райони ще е горещо. Преобладаващите максимални температури ще бъдат в широк интервал от 26-27 градуса в Северозападна България и по високите полета до 34-36 градуса на места в Югоизточна България.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време, след обяд с временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е много малка. Вятърът ще се ориентира от североизток и след обяд ще е до умерен. Максимални температури на въздуха: 28-30 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, най-късно по билата, и ще бъде предимно умерен, по върховете временно и силен. Максимална температура на височина 1200 метра около 21 градуса, на 2000 метра - около 14 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари