Идеи за празничното меню на Сирни Заговезни

7
През 2023 година празникът се пада на 26-ти февруари
През 2023 година празникът се пада на 26-ти февруари Снимка: Марчева, Gotvach.bg

Утре е Сирни Заговезни

Сирни Заговезни (Сирни поклади) е последният голям празник на зимата според старите български обичаи. През 2023 година празникът се пада на 26-ти февруари, неделя. Това е последният ден преди Великденските пости, които продължават 7 седмици.

Какво се прави на празника?

В седмицата преди самия ден, в тазгодишния случай между 20 и 26 февруари 2023 година, не се яде месо, но могат да се ядат животински продукти – яйца, мляко, кашкавал, сирене и други. След Сирни Заговезни, по време на поста, се преустановяват всякакви животински продукти и се консумират само растителни храни.

На Сирни заговезни всички роднини се "прощават", като по-младите отиват у по-старите, синовете и дъщерите у родителите и т.н. Самата прошка се иска като по-младите правят три поклона, целуват ръка на по-възрастните и казват "Прощавай!". Затова празникът се нарича още и Прощални заговезни. При това ходене се занася на мъж лимон, а на жена портокал, пожелават се "сладки заговезни" и "леки пости".

Един от основните елементи в тази празнична обредност е ритуалното палене на огън. Самият огън е една от четирите природни стихии, поради това той е трайно свързан с българския традиционен мироглед. Той заема важно място не само в българските пролетни празници, но и в тези на съседните ни народи. На Сирни Заговезни се палят огньове, с които да се прогони злото и зимата. Когато огънят започне да угасва, се играят хора и се пеят песни.

Какво се яде?

Прието е на този празник на трапезата да присъстват основно млечни продукти и яйца. Това е последният ден, в който тези продукти могат да се консумират преди края на поста и Великден.

Приготвя се още домашна баница със сирене, кисело мляко, варени яйца, сирене, халва с ядки или друг вид, погача, печени ябълки и други любими храни.

Идеи за празничната трапеза на Сирни Заговезни

Споделяме с вас няколко предложения за менюто на утрешния празник, публикувани в Gotvach.bg:

Питка за Сирни Заговезни

Необходими продукти:

  • ЗА ТЕСТОТО
  • брашно - 800 г + допълнително за омесване
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 300 мл.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая за хляб - 1/2 кубче прясна
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • овче сирене - 450 г
  • масло - 125 г разтопено
  • ЗА ГЛАЗУРАТА
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 ч.л.
  • сусам - за поръсване

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното, към което се добавя солта и разбитите яйца. В купичка се смесва маята, затопленото прясно мляко и захарта. Прибавя се към сухите съставки.

Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност (добавя се още брашно, ако е необходимо) и се меси докато стане гладко и еластично.

Поставя се в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя за 40 минути да втаса. Разделя се на 7 топки.

Всяка топка се разточва на кръг с приблизителен диаметър 25 см. Намазват се с разтопено масло и се поръсват с натрошеното сирене. Прави се възелче от тестото.

Оставя се малко разстояние между тях, за да могат да бухнат по-добре. Питата се оставя за 15-20 минути на топло място, покрита с кърпа.

През това време фурната се загрява на 180°C. Глазирам с разбития жълтък, олио и прясно мляко и поръсвам със семената.

След като се извади от фурната се покрива с кърпа и се оставя за 10-15 минути да „почине“, преди да се разчупи.

Халва за Сирни Заговезни

Необходими продукти:

  • захар - 150 г кристал
  • мед - 150 г (истински мед, може и захаросан)
  • белтъци - 1 бр. (или 37 г)
  • сол - щипка
  • ядки - 200 г микс (орехи, бадеми, фъстъци)
  • вафлени кори

Начин на приготвяне:

Подходяща правоъгълна форма - 27/12 см.

Изрязват се две вафлени кори с големината на дъното на формата. Оставят се настрана.

Ядките, може и от един вид, се запичат във фурната на 200 градуса за около 8/10 мин. Изваждат се, охлаждат се и на едро се нарязват. Оставят се настрана.

В касерола се изсипват захарта и медът. Поставя се на слаб котлон да се затоплят.

През това време се разбива един белтък с щипката сол с миксер до меки върхове, докато стане лъскав и не пада от купата.

Когато е разбит белтъкът се засилва температурата на котлона до средна и се разбърква сместа със захарта, докато започне да завира.

В този момент се засича времето и се разбърква за точно 3 минути. Медът и захарта ще се превърнат в гъст, леко карамелен сироп.

Сваля се от котлона, изчаква се 1 минута да се охлади (ако се работи върху керамични котлони, те трябва винаги да се пазят от горещ карамелен сироп. Керамиката не обича карамел)

Започва се отново разбиването на белтъка на ниска степен на миксера, като бавно на конец се прибавя горещата смес.

Разбиването продължава, докато белтъкът усвои всичкия захарен сироп и увеличи обема си двойно.

Ще се получи много гъст крем с карамелен цвят. Толкова става гъст кремът, че започва да се изкачва по бъркалките. Разбиването е приключило.

Прибавят се ядките и се разбърква енергично, за да се разпределят равномерно. Проявява се търпение, защото сместа е силно тежка, лепкава и трудно се разбърква.

Поставя се едната вафлена кора на дъното на формата и отгоре се разпределя цялата смес. Не е удобно да се работи със силиконова шпатула, защото тя се залепя по сместа, затова ползвах нормален нож за сервиране. Заглажда се и леко се притиска. Отгоре се поставя другата вафлена кора, притиска се, за да се залепи.

В случай, че не се разполага с вафлени кори, се ползва хартия за печене, като леко се намаслява хартията, за да не залепва, и се облицова формата, като се оформя по дъното и стените.

Халвата се охлажда на стайна температура за повече от 5 часа. Изважда се от формата и се нарязва на правоъгълни парчета.

Фаршировани яйца за Сирни Заговезни

Необходими продукти:

  • яйца - 6 броя
  • майонеза - 3 - 4 с.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • риба - 1 консерва шпроти с масло или др. дребна рибка
  • карамфил - 1 зрънце смляно
  • сол - на вкус
  • бял пипер - малко
  • копър - 3 - 4 стръка

Начин на приготвяне:

Сварете яйцата. Охладете ги, обелете ги, разполовете и извадете жълтъците.

Жълтъците пасирайте в кухненски робот или блендер заедно с консервата рибки, майонезата, горчицата, сол и бял пипер на вкус.

Пасирайте сместа много добре. С нея напълнете яйцата с помощта на лъжица или шприц. Подредете фаршированите яйца в голяма чиния, като поставите листа маруля за канапе. Украсете с копър и други зеленчуци по желание.

Екипът на Dunavmost ви желае добър апетит, уют и семейно щастие на Сирни Заговезни!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари