Христо Иванов: Да допуснем избори, които да бъдат спечелени от Путин е нещо, което не може да си позволим

1
Лидерът на ДБ призова за рестартиране на комисията за промяна в Конституцията
Лидерът на ДБ призова за рестартиране на комисията за промяна в Конституцията Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДБ призова за рестартиране на комисията за промяна в Конституцията

Вчерашното гласуване за спецправосъдието показа, че смисълът на това управление е достатъчно важен, за да ни обединява, заяви председателят на ПГ на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов

Надявам се, след една кратка почивка по великденските празници, че разумът ще се върне, ще можем да работим заедно, защото алтернативата - избори, е абсолютно непоносима за България в този момент, каза той в декларация от трибуната на Народното събрание. Рискът да предизвикаме избори, "спечелени от Путин, е нещо, което никой не може да си позволи да предизвика", каза депутатът, цитиран от БТА.

Той обяви, че след закриването на специализираните съд и прокуратура, следващата стъпка е реформа в КПКОНПИ и смяна на ръководството й. Така че, да сме сигурни, че ще може да събира доказателства за разследването на корупция, в т.ч. - и по високите етажи на властта, да преследва парите от престъпна дейност, обясни председателят на ПГ на ДБ. На следващо място, отбеляза той, е да изработим общ проект за промени в конституцията, не наш, не ваш, а общ. Затова Христо Иванов призова за рестартиране на комисията за промяна в основния закон, "за да променим страната поне с една идея".

Вчера закрихме една институция (специализираното правосъдие), която се беше превърнала в емблема на политическа злоупотреба с правосъдието на България, коментира политикът във връзка с вчерашните промени в Закона за съдебната власт. Тя беше създадена, за да се избегне необходимостта от истинска реформа на редовното правосъдие, особено на прокуратурата, да изпълни програмата "ние ги хващаме, те ги пускат", да бъде паралелна структура на нормалното правосъдие у нас и да отговаря по-гъвкаво на очакванията на една политическа конюнктура, продължи той. И ликвидацията на тази структура беше важна крачка за нормализация както на правосъдието, така и на политическия живот в страната.

Кризите се случват в момент, когато българската политическа система не може, няма език, на който да произведе съгласие, отчете Иванов. Защото не спорим за идеологически различия, а се обвиняваме взаимно в криминалитет, допълни депутатът. Това прави напълно немислима възможността за търсене на някакви национални консенсуси, смята председателят на ПГ на ДБ.

Той призова към съгласие за реформа на правосъдието, така че да няма съмнения, че може да се произнася напълно независимо по съмнения за извършени престъпления. Ликвидирайки специализираното правосъдието, казахме, че всички казуси трябва да се решават от конвенционалния съд, а не в онзи политически съд, заяви Иванов. Т.е., ще се произнася независимият конвенционален съд, който може да се произнесе свободно, не в интерес на управляващите, коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    Lkkk
    Този на снимката е българо/русофоб!
  • 4
    5
    ...
    на майка ти п*****а, кирлив ,брадат, нос ще спечели изборите. боклук. с вашата ДБ е свършено, продажни съсли
  • 6
    4
    до 3
    Днешният избирател наистина ли може да отдели зърното от плявата? Тогава кой напълни последните няколко парламента с боклуци? Не се заблуждавай, избирателят е тъп и се влошава.
  • 9
    3
    Деливерски
    С "философското" си ломотене,ДБ е на предпоследно място сред партиите в 47-то НС. Събрал опит през годините,Хр. Иванов от първия ден при конструиране на коалицията заяви: "Правителството на К.Петков, на което сме членове и ние,няма да изкара четиригодишния си мандат".Думи на коалиционен партньор! При едно задълбочено обмисляне на казаното от този човек,уважаемият избирател,сигурно ще помисли,дали трябва да пусне бюлетината за ДБ! Няма го вече казуса с резиденция "Росенец",където се разигра оня театър,станал причина за влизането в парламента на шепа "патриоти".Ах. Доган,този път си "почива",на "ринга" днес е Вл. Путин.Измисляш си враг,за да има от кого да се "отбраняваш"!Днешният избирател обаче,спокойно и сигурно, отделя зърното от плявата!
  • 1
    2
    русенец
    Защо не? След като с Байдън начело нищо не се получава, няма какво да загубим да пробваме и с Путин. Ето ви вашият вожд и вдъхновител и посмешище за останалите : https://t.me/SolovievLive/100914
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари