Христо Хинков: Карантинните мерки при COVID-19 ще бъдат други

1
Специалистите казват, че сега коронавирусът протича леко, не дава усложнения, няма смъртност, обясни здравният министър
Специалистите казват, че сега коронавирусът протича леко, не дава усложнения, няма смъртност, обясни здравният министър Снимка: Министерство на здравеопазването / Facebook

Специалистите казват, че сега коронавирусът протича леко, не дава усложнения, няма смъртност, обясни здравният министър

Дефицитът на някои лекарства здравният министър обясни с търговски взаимоотношения, производствени липси, ниски цени на внос на медикаменти, които след това са от интерес за реекспорт

Има голям интерес към ваксинациите срещу COVID-19, каза в предаването "Денят започва" по БНТ министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Специалистите казват, че сега протича леко, не дава усложнения, няма смъртност, хоспитализациите не са увеличени, обясни той за заболеваемостта от новия вариант на вируса. До този момент 18 800 души са се ваксинирали, разширяваме възможностите за ваксинация. Към това включваме и ваксинациите срещу грип, отбеляза здравният министър, цитиран от БТА.

Министър Хинков обясни, че премахвайки COVID-19 от Закона за здравето, това автоматично означава, че и карантинните мерки ще бъдат други. В Закона за здравето COVID-19 е включен като особено опасна инфекция, но ще го махнем оттам с всичките последици, защото когато е включен в закона, това предполага определени действия - карантина и т.н., посочи той.

Министърът на здравеопазването коментира и темата за липсата на някои лекарства. Като причини той посочи търговски взаимоотношения, производствени липси или пазарни условия, ниски цени на внос на лекарства, които след това представляват интерес за реекспорт. "Проблемът е комплексен, назначил съм среща на експерти, с които да намерим общи решения. В момента, това, което направихме, е първо да има 100% задоволеност от лекарства и тогава да се изнасят", каза още Христо Хинков.

Министърът съобщи още, че проектът за медицински хеликоптери за спешна помощ върви по план и няма забавяне. Обучени са 110 човека - екипи, които ще бъдат на дежурства, на местата, където домуват хеликоптерите, ще има възможност да се започне с един хеликоптер, който ще бъде като пилотен за спешната въздушна помощ. Другата седмица събираме екипи и от наземната спешна помощ и диспечери, които ще бъдат локализирани в Центъра на хигиена, каза още министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Той отбеляза, че е поставил срок до Нова година да се даде конкретна дата за първа копка на Националната педиатрична болница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари