Храни, които не трябва да се претоплят

2
Някои претоплени продукти могат да бъдат опасни за здравето
Някои претоплени продукти могат да бъдат опасни за здравето

Някои претоплени продукти могат да бъдат опасни за здравето

Д-р Стейси Дювендж от Института за природни ресурси на Обединеното кралство разкрива кои храни не трябва да се претоплят, защото могат да бъдат опасни за здравето.

Ориз

Оризът е любима храна на бактерията Bacillus cereus. Ако не се готви добре и се остави на стайна температура за повече от два часа, бактериите ще се размножат и ще произведат токсини, които могат да причинят хранително отравяне.

Яйца

Сварените яйца се съхраняват в хладилника за не повече от един ден. След охлаждането им не могат да се нагряват, в противен случай белтъкът ще се окисли и ще се появят канцерогени.

Гъби

Затоплените гъби са неприятни за ядене и могат да бъдат опасни. Както и при яйцата, протеините в гъбите ще се разпаднат при нагряване и на тяхно място ще се появят опасни продукти на окисление.

Зеле

Зелето е богато на нитрати, които са здравословни, но при претопляне се превръщат в опасни нитрозамини, които могат да причинят рак.

Картофи

Картофите, подобно на ориза, не трябва да се оставят на стайна температура за повече от два часа, защото съществува риск от ботулизъм. Ботулизмът е сериозно заболяване, което може да бъде фатално.

Морски дарове

Приготвените морски дарове трябва веднага да се поставят в хладилника и да се съхраняват там за не повече от един ден. Някои видове риба, като риба тон, скумрия и сайра, произвеждат хистамин при стайна температура, който може да причини алергични реакции и други здравословни проблеми.

Пилешко

Пилешкото месо може да се претопля, но температурата трябва да е поне 75 градуса, за да се унищожат всички бактерии.

Растително масло

Маслиновото, лененото и рапичното масло отделят акриламид при нагряване. Акриламидът е вещество, което може да причини рак.

Бебешка храна

Бебешката храна - майчина кърма, адаптирано мляко, пюрета - може да се претопля само веднъж. Това, което бебето не дояжда, съдържа бактерии от устата му и може да причини хранително отравяне.

Ето няколко допълнителни съвета:

  • Не оставяйте храната на стайна температура за повече от два часа.
  • Съхранявайте храната в хладилник, веднага щом приключите с храненето.
  • Не претопляйте храната повече от веднъж.
  • Загрейте храната до поне 75 градуса, за да унищожите всички бактерии.
  • Ако претопляте храна, използвайте по-голяма мощност, за да скъсите времето за нагряване.
  • Разделете храната на по-малки порции, за да се нагрее равномерно.
  • Използвайте термометър за месо, за да се уверите, че храната е достигнала безопасна температура.

Спазвайки тези съвети, можете да се предпазите от хранително отравяне и други здравословни проблеми, свързани с претопляне на храна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари