Храните, които застрашават здравето на гърдите

1
Храната може да предпази от развитието на рак, а е възможно и да го причини
Храната може да предпази от развитието на рак, а е възможно и да го причини

Храната може да предпази от развитието на рак, а е възможно и да го причини

Женските гърди са не само еталон за сексуалност и красота, необходими са за продължаване на рода, но са и онази част от тялото, чието състояние трябва да се проверява, за да живеем. Ракът на гърдата е най-честият вид рак при жените. Има много вариации, повечето от които са лечими, ако се диагностицират навреме.

Храната може да предпази от развитието на рак, а е възможно и да го причини. Нездравословното хранене, в комбинация с наследственост, екология и стрес, влияе върху появата на различни видове онкология, обяснява диетолог, пише „Здравето“.

Захарта и сладките, както и газираните напитки, насърчават освобождаването на инсулин и стимулират инсулиновите рецептори в гръдната тъкан. Също така създават благоприятни условия за растеж на променени клетки. Затова се опитайте да ядете горски плодове, вместо сладкиши. Дори здравословните наситени мазнини, ако са твърде много, допринасят за развитието на хормонално зависими тумори.

Яжте тлъсто месо изключително рядко, никога салами. Трансмазнините се намират в закупените от магазина сладки и солени храни, като шоколадови блокчета, шоколадова глазура, бонбони и пакетирани закуски. Те увеличават възпалението и инсулиновата резистентност.

Въпреки че червеното вино съдържа защитни съединения, като ресвератрол, тяхното съдържание и полезни ефекти са по-малко от вредните ефекти върху гръдната тъкан. Обработено месо (колбаси, месни деликатеси) не трябва да се яде.

Съдържа хетероциклични амини, нитрозни съединения и полициклични молекули, които са потенциални канцерогени.

Затлъстяването създава изключително благоприятен фон за развитието на рак на гърдата. При него мастната тъкан отделя много различни хормони, които водят до инсулинова резистентност, влияят върху регулирането на чувството за глад и ситост, и могат да станат една от причините за диабет тип 2.

Стресът и стресовите житейски събития, а също така и негативните емоции, предизвикват производството на големи количества кортизол, което нарушава чувствителната регулация между нервната и ендокринната система, което води до потискане на имунната система.

Консумирайте морска риба, рибено масло, морски дарове, ленени семена, ядки и яйца (жълтъци). Имат противовъзпалителен ефект.

Консумирайте полифеноли. Плодовете (калина, офика, боровинки, касис) и грейпфрут и ябълки, съдържат фибри и цветни пигменти, които предпазват ДНК на клетките на гърдата от увреждане от свободните радикали. Растителният протеин - леща, боб, зелен фасул, грах - съдържа по-малко наситени мазнини и е богат на полифеноли и разтворими фибри.

Кълнове от броколи. Половин чаша кълнове увеличава съдържанието на стволови клетки, което помага в борбата с мутациите и рака. Изотиоцианати са всички разновидности на зелето, тиквичките, руколата и репичките.

Имат изразени антимутагенни свойства. Каротеноидите и витамин С се свързват с намален риск от рак поради техния антиоксидантен капацитет и способност да потискат клетъчния растеж и да поддържат хормоналния метаболизъм.

Най-добри резултати показват принципите на Средиземноморската диета, където се намалява количеството наситени мазнини, има студено пресован зехтин, зеленчуци, ядки, риба и постно месо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари