Храни, които не бива да бъдат претопляни в микровълнова фурна

0
Те могат дори да се окажат опасни за здравето ви и е много важно в никакъв случай да не ги консумирате, ако са минали именно през такава обработка
Те могат дори да се окажат опасни за здравето ви и е много важно в никакъв случай да не ги консумирате, ако са минали именно през такава обработка

Малцина знаят, че има хранителни продукта, които изобщо не е добре да бъдат претопляни в микровълновата печка.

Тези храни не само стават наистина безвкусни, но и губят напълно всичките си полезни вещества, алармира Факти.бг. Те могат дори да се окажат опасни за здравето ви и е много важно в никакъв случай да не ги консумирате, ако са минали именно през такава обработка.

В следващите редове ще ви обясним кои са тези храни, с какво точно стават вредни и защо определено не трябва никога да ги слагате в микровълновата, ако не искате да застрашите както себе си, така и близките си.

Цвекло

Този зеленчук е много богат на витамини и минерали, съдържа антиоксиданти и органични киселини. Най-добре е да се яде прясно цвекло, въпреки че и по време на топлинна обработка повечето му хранителни вещества се запазват. Когато обаче се претоплят, настъпва химическа реакция.

Цвеклото съдържа естествени нитрати, които са много полезни за организма. При повторно обработване обаче нитратите се превръщат в нитрозамини - изключително агресивни канцерогени. Могат да доведат до натравяне и да предизвикат появата на ракови клетки.

Спанак

Това е листен зеленчук, който съдържа антиоксиданти, витамини В, С и D и цяла гама полезни минерали и микроелементи. Но малко хора знаят, че спанакът е рекордьор сред листните зеленчуци по съдържание на нитрати.

Затова най-добре е да ядете листата му пресни или да ги бланширате. Трябва да приготвите горещи ястия със спанак веднъж и да ядете остатъците студени.

Ориз

Тази зърнена култура съдържа витамини от група В, калций и фосфор. Оризът е прекрасна гарнитура, но прясно приготвена, а не претоплена. Факт е, че при стайна температура оризовите бактерии се размножават много бързо, което в никакъв случай не е полезно за организма. Когато се претоплят, те не умират, което означава, че можем да се отровим.

Картофи

Те са богати на калий, фолиева киселина и имат благоприятен ефект върху сърцето и метаболизма. Съдържащото се в картофите нишесте се унищожава при многократна термична обработка и картофът губи всичките си полезни свойства. Освен това, подобно на варения ориз, е отлична среда за размножаване на бактерии.

Яйца

Те са отличен източник на протеини и правилния холестерол, те съдържат много полезни вещества, по-специално селен - антиоксидант, който укрепва имунната система.

Може би суровите яйца са по-здравословни от термично приготвените, но представляват заплаха от салмонелозна инфекция. Когато протеинът се претопля, в него се образуват опасни канцерогени.

Чесън

Чесънът може да се нарече естествен антибиотик, тъй като ползите от него са неоспорими. Редовният прием на чесън укрепва имунната система и подобрява кръвообращението, което означава, че цялото тяло буквално оживява от консумацията му. Естествено, това се отнася само за пресния чесън.

Дори с добавянето на чесън в самия край на готвенето, получаваме само неговия аромат, който изчезва напълно при следващото загряване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Иванчо пита баща си:
- Тате, какво е гола вода?
- Айрян без кисело мляко!

Харесай Дунавмост във Фейсбук